FeatureKulturSenaste

Generationer sjunger in Lucia

Lucia firas med körmusik och tända ljus i Järfälla Kyrka. I årets firande är åldern endast en siffra och därför sjunger man in dagen med lucior i alla åldrar.

En familjär doft av trä ligger som en osynlig aura över kyrkan i Barkarby. Trägolvet knarrar medan människor släpps in och i taket lyser de tända ljuskronorna. Liv och rörelse tycks vara en naturlig del av den uråldriga kyrkan med ursprung från 1100-talet.

För tolfte året på raken väljer Järfälla kyrka att utmana traditionen där Lucian måste vara ung.

– I samhället lever människor i alla möjliga åldrar intill varandra och det vill vi att Lucia-firandet också ska spegla, säger prästen Anders Gezelius Hägglund.

Alla åldrar är med

Anders Gezelius Hägglund håller i kvällens diktläsning. Han har varit med i Lucia-firandet i många år och vittnar om en bredare ålderspann efter att kyrkan slog ihop församlingens förskola och seniorkör.

Bänkraderna är fullsatta och mellan dem glider kvällens Lucia-tåg in. Det är omöjligt att veta i förväg hur många som kommer att delta eftersom lucior från hela Järfälla dyker upp i sista minuten; men ikväll är de elva stycken. Precis som utlovat består tåget av både pensionärer, medelålders och förskolebarn. Medan de äldre luciorna bär riktiga ljus bär de yngre plastljus i ett mörkgult skimmer.

En stor del av bänkraderna är uppvärmda av familjer. Vid en bänkrad sitter en mamma med sin son och tar selfies medan längre fram sticker en röd liten tomteluva fram i publiken. Likaså rusar en flicka som är med i tåget fram och tillbaka i gången medan resten av luciorna sjunger för fullt på scen.

– Eftersom många barnfamiljer besöker Lucia har vi lagt in barnvisor i programmet, säger körledaren Johan Denke.

Publiken deltarg

Johan Denke berättar om en kvinna som deltog i Lucia-tåget upp till 97 års ålder samtidigt som barn i publiken gärna hoppar upp på scenen och improviserar.

–  Förnyelse är vad vi lever efter. Kören hade förnyelse i åtanke under kvällens val av låtar där vi valde att kombinera gammalt med nytt.

Efter uppträdandet tågar luciorna ut ur kyrkan till den nytända brasan där resten av kvällen spenderas. Medan en Lucia inte har gått i tåget sedan skolgångens år har en annan precis upplevt sitt allra första.

 

Raffaella Lindström

Raffaellalindstrom@jakobsbergsfolkhogskola.se

 

Lämna ett svar