FeatureKulturMiljöNyheter

Lyckligt lottad i Järfälla

Från frö till egenodlad mat. I odlandet av växter finner Jakobsbergsbor lugnet på Säby kolonilottsförening.

Luften är full av svävande pollentussar. Det är den första varma vårdagen i maj och på Säby kolonilottsförening i Jakobsberg fyller Jörgen Eggerman upp sin vattenkanna.
– Vattnet får inte vara kallt. Det är som att du själv skulle bada i iskallt havsvatten, det är inte skönt, säger han.

Jörgen Eggerman kom till Sverige från Schweiz på 1960-talet och har haft kolonilott sedan 1978. Kolonilotten har han för att kunna odla grönsaker, eftersom att trädgården hemma inte tillåter grönsaker.
– För mig är det urvikigt att odla. Jag slappnar av och tänker på annat, säger han.

Jörgen Eggerman slappnar av och låter tankarna flyga iväg när han odlar.

Några meter från Jörgen Eggermans kolonilott är jorden helt uppluckrad utan växtlighet.
Jörgen Eggerman tycker att många nya odlare är klantiga, att de inte är medvetna om värdet av vissa växter och därför förstör fina lotter.

Har du några tips till nybörjaren?
– Första året handlar oftast om att rycka upp ogräs, speciellt om lotten var misskött innan. Sen kan man börja med enkla grödor som sallad och morot.

På Säby kolonilottsförening satsas det på miljövänliga metoder. Det innebär främst att gödseln ska vara ekologisk. Det finns 65 lotter och hyran ligger på 650 kronor om året.

Under ett parasoll sitter Olivia Carvalhio. Hon har bunkrat upp med en liten radio och med matsäck. I handen har hon små påsar med frön av rädisa, spenat och rödbeta. Hon skaffade kolonilott för ungefär 25 år sedan. Då kunde hon ingenting om odling. Genom åren har hon lärt sig av sina misstag och genom tips från grannarna i föreningen. Nu tar hon sig hit varje förmiddag.

Olivia Carvalhio visar upp de frön hon ska odla inför årets säsong.

– Kroppen är gjord för det här. Att arbeta, röra på sig och att vara utomhus. När jag var yngre hade jag sömnproblem men nu sover jag hela natten, säger hon.

Har du några tips till nybörjaren?
– Börja med potatis. Det är ingen märkvärdig gröda. Det är bara att sätta dem i jorden och låta med växa.

Text och bild: Vendela Engström
vendela.engstrom@jakobsbergsfolkhogskola.se

Lämna ett svar