FeatureMiljöNyheterSenaste

Vildsvinsbök i Viksjö

Förra året sköts nästan 10 000 vildsvin i Stockholms län. I Järfälla har vildsvinen blivit en naturlig del av naturreservatets djurliv. I höstas hade viksjö-bon Ina Jardelle drygt 10 vildsvin på besök i trädgården.

-Jag har sprayat syntetiskt vargurin för att skrämma bort dem.

Ina Jardelle, bor längst ut mot Görvälns naturreservat i Järfälla. För henne har vildsvinens närvaro varit påtaglig. Förra året var skogen full av mossa när hon var ute och plockade svamp. I år såg det annorlunda ut.

-Det ser ut som att skogsmaskiner har gått fram, det är vildsvinen som har bökat runt i marken och rivit upp, säger Ina Jardelle.

För att hålla vildsvinen borta från sin tomt beställde hon syntetiskt vargurin. I teorin ska vildsvinen avskräckas av den starka lukten även om de aldrig har stött på varg tidigare. De har det inprogrammerat från födseln.

-Jag sprayade runt på tomten men i år verkade det inte ha någon effekt. En sen höstkväll hörde vi något där ute. När vi tittade ut stod 10 till 15 vildsvin på tomten. Vi lyste med ficklampor men det var först när vi började föra oväsen som de lommade ut i skogen igen.

Ina Jardelle tog kontakt med kommunens viltvårdare som tog tag i saken på en gång. De berättade att vildsvinen växt till sig något i antal, ibland behöver några djur skjutas av för att hållas borta från bebyggelse.

Ytterligare ett exempel på djurens närvaro i området är att Ina Jardelles man, Niklas Jardelle, nyligen krockade med ett vildsvin vid returstationen i Viksjö.

– Jag är djurvän och bor här för att jag vill ha nära till naturen, men vildsvinen behöver skjutas av när de börjar dyka upp i trädgårdar och på vägarna. Säger Ina Jardelle.

Per Zakariasson är jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet i Stockholm. Enligt honom är det inte så konstigt att folk oftare stöter på vildsvin.

– Det har inte funnits vildsvin här i större utsträckning tidigare, nu när de etablerat sig blir det också vanligare att de dyker upp där de inte ska vara. Beståndet kontrolleras genom att jaga hårt där man inte vill ha dem och låta de vara ifred där de hör hemma, säger Per Zakariasson.

De första vildsvinen i Järfälla tros ha kommit över Mälarens is den kalla vintern år 2009-2010. Sven Andersson är ordförande i Järfälla viltvårdare. Han berättar att Järfälla har en annan inställning till djuren än i Stockholm.

-Där har de nolltolerans och skjuter av alla vildsvinen. Här i Järfälla har vi sagt att de är en naturlig del av faunan, säger Sven Andersson.

Järfällas viltvårdare bedriver vakjakt året runt för att hålla vildsvinen borta från bebyggelse och grödor. Enligt Sven Andersson finns det ungefär 20 till 30 vildsvin i området. För det mesta finns det ingen anledning att vara rädd för vildsvinen även om de ska behandlas med respekt.

-Ett vildsvin är som en hare, den ser dåligt. Men de har bra hörsel och näsa så antagligen har de märkt av dig innan du ser dem. Då kan man höra ett brak i skogen när de sticker, säger Sven Andersson.

Just nu är vildsvinen inne i brunst och håller sig undan i skogen. De är nattaktiva djur.

-Det har varit månsken senaste tiden, vi viltvårdare har suttit ute om nätterna och spanat på vildsvinen, avslutar Sven Andersson.

TEXT: 
Leo Konstenius
leo.konstenius@jakobsbergsfolkhogskola.se

ILLUSTRATION:
Line Alfredsson
line.alfredsson@jakobsbergsfolkhogskola.se

FOTO:
Ina Jardelle

 

Fakta och råd om vildsvin

  • I Sverige blir ett fullvuxet vildsvin 1 meter i mankhöjd och dryga 1.5 meter långt. En sugga (hona) kan väga över 100 kg. Galten (hane) kan väga uppemot 200 kg.
  • Vildsvin har god hörsel, väl utvecklat luktsinne men sämre syn. Med hjälp av sitt luktsinne kan den avslöja doft från t.ex en jägare på mer än 500 meters avstånd.
  • Vildsvin är inte farligare än andra vilda djur men kan bli skrämda av lösspringande hundar eller om de blir överraskade. Det råder alltid kopplingstvång i naturreservaten. Det viktigaste är att visa tydligt att man finns, om man möter ett vildsvin.
  • Vildsvin lockas in i bostadsområden i jakt på mat, komposter, utslängda äpplen och dylikt.
  • Om man krockar med ett vildsvin bör man köra 100 meter till, innan man går ur sitt fordon. Ett skadat djur kan anfalla.Markera platsen och ring 112. Ange plats och avstånd till kollisionplats, så kallar polisen på en eftersöksjägare från Järfälla viltvårdare.
  • Om du får problem med vildsvin i Järfälla, vänd dig till Järfälla kommuns Servicecenter på telefon 08 580 285 00 (vardagar klockan 08:00-16:45), så tar de kontakt med jourhavande viltvårdare.

Källa:
Jägareförbundets hemsida
Järfälla kommuns faktablad om vildsvin

 

 

Lämna ett svar