KulturVideo

Disneyskurk från Jakobsberg deltar i Svenska mästerskapen

Jakobsbergsbon Olivia Pontén, 26, är en av deltagarna i Cosplay-SM och tävlar med ett Disneyinspirerat uppträdande. Hon är mitt i förberedelserna inför SM-debuten.

2009 fick Olivia Pontén upp ögonen för cosplay via sitt intresse för anime och manga. Cosplay, kort för costume play, är en hobby där deltagarna klär ut sig och försöker imitera en figur eller idé.

– Det är roligt både att skapa dräkterna och att få uppträda med dem. För mig är det avslappnande och kreativt. Cosplay är någonting jag är bra på och känner mig trygg i, berättar hon.

Oliva Pontén ska delta i Cosplay-SM i Linköping som går av stapeln 23:e februari 2020. Att tävla i cosplay har hon lång erfarenhet av.

– Jag var med i min första tävling av en slump, när jag besökte ett cosplay-event 2010. Ett tekniskt fel gjorde att alla deltagare hade blivit borttagna ur systemet och arrangörerna fick leta ersättare bland besökarna. Någon kom fram till mig och sa ”ska inte du tävla, du har en cool dräkt?”. Så jag ställde upp, säger Olivia Pontén.

Förberedelserna inför Olivia Ponténs kommande SM-deltagande är i full gång. Hon jobbar på sin dräkt,

Olivia Pontén på scen tillsammans med sin partner Mie Roesgaard under World Cosplay Summit i Japan

skriver manus, tar fram ljud och studerar sin karaktär.

– Mitt uppträdande är taget från Disneyfilmen Trassel. Jag använder en sång från filmen där karaktären Gothel är klassiskt Disneyskurk-elak. Jag kommer både att ha förinspelat ljud och sjunga live.

Tävlingen bedöms av en domarpanel som tittar närmare på deltagarnas dräkter och deras uppträdande. De bedömer utifrån hur lik karaktären man är, hur bra man har gjort din dräkt, om det finns någon röd tråd i uppträdandet och hur underhållande det är.

Olivia Pontén har inget långsiktigt mål med cosplay, men vill hålla på så länge hon tycker att det är kul.

– Det hade varit jätteroligt om cosplay leder till något större för min del, men det är ingenting jag aktivt jobbar mot, säger hon.

Text: Moa Nielsen Edstam
moa.nielsen.edstam@jakobsbergsfolkhogskola.se
Foto: Josefin Devert

Lämna ett svar