Dubbellivet – kombinerar studier med racing: “En cirkus som flyttar runt”
På idrottsgymnasium kan ungdomar få satsa på både studier och passion. En av dem är Gustav Jonsson, 18, som varvar studier på teknik, design och produktutveckling programmet med resor världen över. Med skolans hjälp kämpar han mot studenten och nästa race – samtidigt.
Fredag morgon stressar ungdomarna ut från pendeltåget vid Barkarby och upp mot gymnasiet i de nybyggda lokalerna i BAS. Skolans fina lobby fylls av snörvlande näsor och prasslandet från dunjackor när eleverna kommer in från vinterkylan. Tre timmar tidigare har Gustav Jonssons skoldag börjat i Abu Dhabi. Skoluniformen består av underställ, balaklava och raceroverall, allt brandsäkert. Skolmaterialet är en hjälm och racerbil med 160 hästkrafter.
– Jag var tio år och körde hyrkart med farsan i Frihamnen. Han som arbetade där erbjöd mig att gå med i en gokartskola fast jag egentligen var för ung. Efter det började jag tävla i Sverige och Europa. En gång kraschade jag väldigt hårt. Jag voltade och flög ur karten. Mamma fick inte reda på vad som hade hänt förrän efteråt. För då hade jag aldrig fått köra igen i hela mitt liv, säger Gustav Jonsson i en intervju från sitt hotellrum i Abu Dhabi.
Formel 4 har en maxhastighet på 240 km/h och klassas därmed som låghastighetslopp. Det är en underklass till Formel 1 för unga och är ofta det första steget in i tävlandet efter karting, allmänt känt som gokart. Gustav Jonsson började köra Formel 4 under 2023.
– I Gokart så känns det som att det går fortare. Banorna är så mycket mindre. Allting går så mycket fortare. Eftersom det är så stora banor när man kör formelbil eller andra typer av bilar. Det blir inte riktigt samma fartkänsla. Men fördelen nu är att det är mycket säkrare bilar. När jag gick upp till F4 så var min mamma mindre rädd, säger han.
Under sin karriär har Gustav Jonsson redan kört 63 race, vilket resulterat i många resor ut ur landet. Majoriteten av resorna under vintern blir till värmen på den arabiska halvön. Förra året spenderade han två veckor i luften för att ta sig till sina tävlingar. Han förklarar att många av tävlingarnas deltagare kommer från välbärgade familjer. Vikten av sponsorer och konsulter blir enkel att förstå, eftersom det kan kosta miljonbelopp.
– Det är lite speciellt för en 16-18 åring att vara iväg hela tiden och inte vara hemma så mycket. Det finns alltid mycket folk kring banan som jag kan snacka med. Det är som en stor familj utanför hemmet. Vi är en hel cirkus som flyttar runt, säger Gustav Jonsson och rättar till sin keps med sloganen Winning is winning.
Att kunna kombinera skola och sport på detta sätt finns på flera gymnasier i landet, men att satsa på just racing är ganska ovanligt. Förra året låg Gustav Jonssons frånvaro på 30 procent, något han fått hjälp med av skolan genom att göra vissa saker online och få hjälp att flytta prov utifrån schemat för kommande race. Han förklarar att det aldrig hade fungerat om han inte gick på ett idrottsgymnasium. På senare tid har Barkarby campus avvecklat sin idrottsprofil. Men det finns fortfarande andra idrottsgymnasium i Stockholm för de elever som vill följa Gustav Jonssons väg och kombinera sin idrottspassion med skolan.
– Min familj har alltid sagt att skolan går först oavsett vad. I år blev det helt plötsligt ganska speciellt med det kontraktet jag fick. Den här chansen jag har nu att köra kan jag inte ta om fem år. Så nu är det mest fokus på racingen och skolan vid sidan om. Vissa ämnen, som matematik, är helt omöjliga att ta ikapp utan att vara i skolan.
Gustav Jonsson är just nu i Abu Dhabi för att i helgen tävla i Formula Trophy. Säsongen var egentligen över, men här sitter han redo för den andra av tre helger. Efter förra helgen i Dubai är han rankad tvåa i serien. Än så länge har han varit på prispallen åtta gånger och 2023 vann han brittiska F4 Roockie Champion.
– Egentligen är inte styrningen det jobbigaste och mest krävande utan det är nacken. Just med g-krafterna, när man tar mycket fart genom en kurva, 240 km i timmen, under 30 minuter. Det är svårt för många att tänka hur det kan bli jobbigt för nacken, säger han.
Drömmen är som många andras av i hans team att ta sig till Formula 1 eller arbeta vidare på andra sätt med racing. Deltagarna från den prestigefyllda tävlingen är i helgen på samma bana och tävlar som Gustav Jonsson.
– Roligast är väl att stå på pallen efteråt och spruta champagne skulle jag vilja säga.
Det är givetvis kul att hålla på och köra, men det är mycket utanför banan också med teammates som är roligt också. Det är verkligen som en upplevelse. Det är inte bara att man åker och kör någonstans utan det är en hel grej under ett helt år, avslutar Gustav Jonsson.
Text och foto: Alice Tande
alice.tande@jakobsbergsfolkhogskola.se