Evelina fortsätter studierna från Finland

Jakobsbergs skrivarkursdeltagare Evelina Kulp flyttade med anledning av coronakrisen hem till Korsnäs i finska Österbotten. Vi har pratat med henne om distansutbildning, karantänlivet och om hur pandemin märks av i Finland.

Hur tog du beslutet att flytta hem?

Jag flög hem tisdagen 17:e mars. Dagen innan hade Finlands regering en presskonferens. Då sa de att landets gränser skulle stängas och att de finska medborgare som var utomlands skulle åka hem. En kompis till mig som var på utbytestermin hade också blivit hemkallad. Så ganska snabbt bokade jag en flygbiljett till dagen därpå. Jag hyr bara ett rum i Stockholm och jag visste inte hur länge krisen skulle hålla på. Så det blev bara så.

Hur kändes det?

Det kändes helt okej. Jag trodde kanske inte då att det skulle pågå såhär länge som det har gjort.

Hur har distansutbildningen gått för dig?

Det har gått bra. Den är kanske inte lika effektiv som om den skulle vara på plats. Det är svårt att motivera sig tillräckligt mycket. Men skrivande kan du göra var som helst så på det sättet är jag lyckligt lottad. Men jag tror att jag skulle få ut mer utav det om jag var på plats i skolan.

Om du jämför Finland med Sverige nu under corona-krisen, vilka skillnader finns?

Det är ganska stor skillnad. För det första är det många fler smittade i Sverige och ganska många dödsfall. En annan stor skillnad är att i Sverige är det han Tegnell som styr och ställer. Alltså tjänstemannastyrt. I Finland är det regeringen som bestämmer. Alltså politiskt styrt. Det har varit mycket mer avstängningar här också. Restauranger är stängda till sista maj till exempel. I Sverige är det mer sådär att det finns rekommendationer men de förhindrar inte saker. Så det är mer styrt här i Finland.

Tror du att du kommer hinna flytta tilbaka till Sverige innan kursen är slut?

Jag har försökt få svar på det, om skolan kommer att öppna igen. Igår verkade det på vår lärare som att det inte blir mer skola. Det hade varit kul att komma tillbaka men samtidigt är jag rädd för smittorisken.  Det har varit jättesvårt. Det finns begränsningar om hur man får röra sig mellan Finland och sverige. Just nu får man inte åka färja över gränsen, men det går att flyga.

Vad hittar du på nu under karantänen, förutom distansstudierna?

Jag försöker vara ute och röra på mig utomhus varje dag. Sen har jag provat att laga olika matgrejer, lite klichéaktigt sådär. Förutom det får jag inte jättemycket gjort.

Evelina på en av sina dagliga promenader.

Lämna ett svar