Fågelskådarens tid är nu
I tider av social distansering har fågelskådning en renässans. Järfälla iFokus har träffat fågelentusiasten Bengt Jönsson som berättar varför han finner lugnet i skogen. Han delar också med sig av sina bästa tips på hur du höjer ditt fågelskådargame.
Allt fler personer vill gå kurser i fågelskådning enligt Urban Grenmyr vid ornitologiska föreningen i dalarna. Det berättar han i en intervju med Sveriges radio.
Läraren Bengt Jönsson, 61, har inte tagit någon kurs utan hans intresse för fåglar lyfte för flera år sedan i Karlskronas skärgård.
– Jag har alltid gillat fåglar, säger Bengt Jönsson. Men i lumpen fanns en kille som var ornitolog. Han kunde massor och i skärgården var det gott om fåglar att se på. Där drog intresset igång på riktigt.
Bengt Jönsson beskriver hur han brukar knalla ut i skogen, slå sig ned på en sten, ta fram en macka och termos med kaffe.
– För mig är fågelskådning mental avslappning. I mitt yrke som lärare och även innan dess har jag alltid haft ansvar över människor. Det är skönt att komma ut och bara ta hand om sig själv.
Ibland har han även med sig sin kameran för att ta bilder på fåglarna. Bilderna delar han ibland i Facebookgruppen “Fåglar inpå knuten” . En plattform för fågelintresserade där foton och kunskap delas. Gruppen har idag över 85 000 medlemmar.
Som tävlingsmänniska är Bengt Jönsson nöjd över att fågelskådning har vissa tävlingsmoment, för den som vill. Han berättar om sina tre listor, en för fåglar han sett från tomtgränsen i Åkersberga, en för fåglar han sett i Sverige och en för fåglar i hela världen. I Sverige häckar årligen 245 olika fågelarter och Bengt Jönsson har totalt sett 171 stycken.
– Det är lätt att komma upp i 150 stycken, bara man ger det lite tid. För att komma upp i 200 krävs mer research och kontakter berättar Bengt Jönsson.
Förutom vänners kunskap använder sig Bengt Jönsson av olika hemsidor. På Glutt.se kan människor skicka in var och när de sett en fågel. Tack vare sådan information kunde Bengt Jönsson äntligen pricka av Varfågeln från sin lista. Någon hade rapporterat att den fanns vid Angarnssjöängsens naturreservat varje dag den veckan.
– Jag beslutade mig för att åka dit. Det var sen höst. Inte en människa där, blåst och regn. Men jag stod kvar. Sen såg jag något vitt långt borta i en buske. Tog fram min kikare och då var det ju den, Varfågeln. Yes!
Just nu är vi inne i fåglarnas häckningsperiod. Tiden från att fåglarna parar sig fram till att ungarna lämnar boet. Det är den bästa tiden för att se fåglar berättar Bengt Jönsson.
– Tidiga morgnar är alla fåglar aktiva. Men egentligen går det att ge sig ut och skåda när som helst.
Enligt Bengt Jönsson behövs det inte mycket om man vill fågelskåda. Det går bra att göra i sitt närområde där man bor. Annars rekommenderar han Angarnssjöängsens naturreservat i Vallentuna och Säbysjön i Järfälla.
– En kikare är bra att ha med, så man kan se fåglarna bättre. En fågelbok eller telefonen för att googla vilka arter man ser är också bra.
Text: Felix Jörnen
felix.jornen@jakobsbergsfolkhogskola.se
Bild: Bengt Jönsson