Kultur

Kulturarvet på Kvarnbacken – Ett löfte som aldrig infrias?

Kvarnen i Järfälla har brunnit ner tre gånger, senast 2005. Trots att flertalet motioner lagts fram under åren om att återuppbygga det historiska kulturminnesmärket står kvarnbacken fortfarande tom – något som har väckt starka reaktioner bland engagerade Järfällabor.
– Det finns inget förtroende. Det är bara bullshit allting, säger Ricky Höglund.

Väderkvarnen på Kvarnbacken i Jakobsberg är ett hett och omdebatterat ämne, både bland lokalbor och kommunpolitiker. Kvarnen, som har anor från 1780-talet, var i drift fram till 1920-talet. Sedan dess har den förstörts i tre separata bränder: 1980, 1997 och 2005. Kvarnbacken, där kvarnen har stått, är även ett gravfält med lämningar från yngre järnåldern, och har därför ett stort kulturhistoriskt värde.

Redan 2014 lovade partierna i kommunen att kvarnen skulle återuppstå. 10 år senare befinner sig planerna i princip på samma plats. Många invånare i Jakobsberg har tröttnat på politikernas tomma löften. 

–  Att politiker kan lova utan att ta något ansvar, det förstår inte jag, det är obegripligt. Sådär kan du ju inte uppträda på ett företag, du skulle ju få sparken, men här gömmer man sig på något sätt. Det finns inget förtroende. Det är bara bullshit allting, säger den engagerade Järfällabon Ricky Höglund. 

Han har skapat en lokal facebook-grupp i syfte att samla de som vill att kvarnen ska återuppbyggas och, förhoppningsvis, få kommunens uppmärksamhet.

– Flera stycken i gruppen har engagerat sig men vi har inte fått något gehör från politikerna. Den betyder jättemycket för oss. Hela min barndom var jag där med föräldrar och polare. Det har ju varit ett samlingsställe där man träffas. Det var musik, en flaska vin och god stämning, säger Ricky Höglund.

Ett parti som aktivt driver frågan idag är Miljöpartiet, som mot slutet av 2023 lade fram en motion om kvarnens återuppbyggnad. Visionen är att bygga en replika av kvarnen och en sidobyggnad, som kan drivas av det lokala föreningslivet. Patric Andersson, kommunalråd och gruppledare för Miljöpartiet i Järfälla, delar Ricky Höglunds bild av att kvarnen har ett högt kulturellt värde för området.

– Det är en symbol för de äldre som har bott här länge. Det är ett ställe för valborgsfiranden, picknick, och det är många som träffat sina partners på tillställningarna som kommunen hade när kvarnen fanns. Det är nostalgi, en symbol för “hemma”, förklarar Patric Andersson.

Ett av många midsommarfiranden på Kvarnbacken. Foto: arkivbild Järfälla Kommun

Varför tas det upp år efter år utan att något händer?

– Vår motion följer. Det var bara vi och Sverigedemokraterna som tyckte att det var en bra idé. Det är väl en fråga om budget och hur den ska drivas.

Kan du förstå att lokalborna blir besvikna när det aldrig blir av?

– Jag tycker att det är ett problem att man säger en sak och så håller man inte det, eller så skyller man på någonting.

Detta har hänt:

  • 2014 Alla partier som satt i kommunfullmäktige då lovade i och med valet att bygga upp kvarnen igen.

    – Planerna om kvarnen drar ut på tiden och ingenting händer.
  • 2016 tas det upp på nytt och kommunstyrelsen tar fram ett utvecklingsprogram för Jakobsbergs centrala delar, där Kvarnberget var med. Projektet ”Kalejdohill” innehöll bla. 600 – 800 bostäder och en ny park där kvarnen stått, samt konst och kulturaktiviteter på området.

    – Förslaget möttes av kritik och även oppositionspartierna L, M och KD röstade mot förslaget, dock var partierna i sig inte emot att just återuppbygga själva kvarnen

  • 2018 beslutades det att detaljplanen ska delas i två, och att återuppbyggnaden av kvarnen blir ett separat projekt. Liberalerna lägger även fram en motion om att stoppa projektet “Kalejdohill”, men att kvarnen ska återuppbyggas för sig. Senare under året godkändes motionen i fullmäktige.

    – Samma år får kommundirektören i uppdrag att föreslå finansiering och vad som skulle finnas i kvarnen i en rapport. Rapporten visade att det skulle bli för dyrt med verksamhet i kvarnen. Förslaget blev att kvarnen byggs upp som ett landmärke utan verksamhet.
  • 2019 godkändes rapporten och frågan om återuppbyggandet var tänkt att hanteras i samband med budgetarbetet 2020.

    – Pandemin slår, ekonomin blir osäker och byggnadskostnader ökar. Kvarnen bortprioriteras och planerna läggs på is. Kvarnen förblir en “budgetfråga”.
  • 2023 lägger MP en ny motion om att den ska byggas upp igen. Även andra partier uttrycker sig på nytt positivt till förslaget.

Text: Rickard Öhman
rickard.ohman@jakobsbergsfolkhogskola.se

Text: Torun Bäckström
torun.backstrom@jakobsbergsfolkhogskola.se