NyheterSenasteSport

Sveriges första hockeylag för synskadade startas i Järfälla

Järfälla i Fokus är först med att berätta om satsningen på ett hockeylag för synskadade – som enligt klubben blir Sveriges första. Järfälla Hockey Club är därmed ett steg närmare sin vision om att vara en förening för alla.,

I tisdags tog Järfälla Hockey Club, Järfälla HC, och LHON Eye Society beslut om att starta ett eget hockeylag i Blind Ice Hockey. Mattias Sebelius är en av de ledande personerna inom Järfälla HC som nu bryter orörd is. Tillsammans med LHON Eye Societys Lukas Jakubov har han styrt projektet sedan oktober.

Till att börja med vill klubben starta ett lag för alla åldrar mellan 5-60 år. Järfälla HC ska bidra med istider och utrustning till laget. Dessutom kommer klubben stå för ledsagare och tränare åt de som deltar. Engagemanget  är stort. 

— Det här är viktigt, dessa personer får inte glömmas bort. Det finns kälkhockey redan, men det finns inget annat, berättar Mattias Sebelius från Järfälla HC.

Reglerna i Blind Ice Hockey skiljer sig något från vanlig hockey. Till exempel är pucken sju gånger större än en vanlig puck, berättar Mattias Sebelius.

Intresse från hela landet finns
Lukas Jakubov, från LHON Eye Society, berättar att detta är viktigt för deltagarna. På den första träningen, där även GötaTraneberg IK hjälpte till, var det en blandning av åldrar. Den yngsta var 7 år och den äldsta 60 år. Jakubov blev omtumlad av glädjen hos deltagarna.

— Många har tidigare tappat självförtroendet eftersom deras syn har försämrats eller till och med försvunnit helt. Då är det här jätteviktigt för att få tillbaka glädjen.

Laget planerar att träna 1-2 gånger i månaden när restriktionerna är över. Idag har 10-15 personer anmält sig för att delta kontinuerligt.

En dröm att någon gång få spela landskamp för Sverige
Lukas Jakubov har själv synnedsättning. Han har länge drömt om att få spela hockey. Han tittade på intervjuer och filmer på Blind Ice Hockey Kanada.

–Jag blev imponerad av att man kan spela hockey, även om man har synnedsättningar.

Synskadade
Lukas Jakubov drömmer sig bort i full Tre Kronor-rustning

När hans son började i sporten hörde han av sig till Svenska Ishockeyförbundet. Han frågade om det fanns något lag för personer med synnedsättningar, men det fanns det inte. Det gjorde honom förvånad.
— Sverige är en stor hockeynation, en av de största.

Visionen för Lukas Jakubov har varit glasklar sedan dess.

— Drömmen är att vi efter pandemin ska nå ut till hela Sverige, för att sedan få spela landskamper mot Kanada eller andra länder. Med hjälp av Parasport Stockholm ska vi göra detta till verklighet.

I ett mail berättar verksamhetsledare Annica Dahlborn, på Järfälla Kommun, att de är på gång med den typen av verksamhet. 

– Järfälla fritid har också hört om detta, så vi hoppas snart få veta mer om hur Mattias och Lukas tänker kring implementeringen.

Kolla på denna korta film om första träningen på Svensk mark med Blind Ice Hockey.

Regler i Blind Ice Hockey:

  • Målvakten måste vara blind
  • Pucken är sju gånger större än en vanlig hockeypuck. Den låter när den förflyttas
  • Pucken måste passas minst en gång i offensiv zon för att göra mål.

Detta för att ge en chans åt försvarande lag att höra var pucken är.

  • Alla spelare måste använda full utrustning inklusive ansiktsvisir eller galler
  • Reglerna i övrigt är som vanligt

källa: usahockey.com

Fakta om LHON:

  • Den ärftliga sjukdomen LHON står för Lebers Hereditära (ärftliga) Optikus (synnerv) Neuropati (nervskada). 
  • Den visar sig oftast i 20- till 40-årsåldern,  med en snabbt insättande allvarlig synnedsättning i centrala synfältet. 
  • Synen blir suddig eller försvinner helt i mitten av synfältet. I vissa fall leder sjukdomen till total blindhet.

Fakta om LHON Eye Society:
LHON Eye Society är en ideell organisation med och för personer med LHON. 

Källa: lhon.se

Text:
Marcus Liedbergius
marcus.liedbergius@jakobsbergsfolkhogskola.se
Foto : Axel Bridal
Foto: Lukas Jakubov