SportTräning och hälsa

Cheerleading i Järfälla populärast bland tjejer

Klubben Action Athletics bildades så sent som 2017, men har redan rönt stora framgångar. Nu är cheerleading den inomhusidrott med flest aktiva tjejer i Järfälla kommun.

 – Det känns jättekul att så många tjejer har hittat till sporten och vill utöva den just hos oss, berättar Ida-Maria Lehto som är huvudansvarig för verksamheten.

Under pandemin har klubben fått anpassa sig för att inte tappa några medlemmar och omställningen har inneburit mer utomhusträning, men även digital träning via Zoom. Allt för att hålla igång så det inte blir någon längre paus för de aktiva.

 – Då kanske de tröttnar och väljer att inte komma tillbaka, konstaterar Ida-Maria Lehto.

Action Athletics in action på digital tävling anpassad efter pandemin. Foto: Ida-Maria Lehto

Klubben jobbar för att nå ut till fler och locka nya medlemmar. Alla är välkomna, men enligt Ida-Maria Lehto finns fortsatt förutfattade meningar kring cheerleading som sport. En felaktig bild som mestadels grundas på hur cheerleading målas upp i filmvärlden.
– Vi står inte på några matcher och hejar, vi tävlar ju på riktigt. Många är nog intresserade av sporten utan att de själva vet om det, säger Ida-Maria Lehto.

Än så länge har klubben svårt att locka killar till verksamheten och de killar som varit med på träningarna har ofta slutat efter ett tag när det inte kommit några fler killar.

 – Jag tror det behöver börja ett gäng killar som kan visa att det här inte alls är en sport bara för tjejer. Då skulle säkert fler våga hänga på, avslutar Ida-Maria Lehto hoppfullt.

Alfred Olsson

alfred.olsson@jakobsbergsfolkhogskola.se