NyheterSamhälle

Han mötte inbrottstjuven i lägenheten

Tidigt på måndagsmorgonen vaknade Hjalmar Bengtsson Raymond, 28, av att en inbrottstjuv tog sig in i hans lägenhet i Barkarbystaden. Han mötte gärningspersonen i sitt vardagsrum och såg honom därefter försvinna i en bil – som senare visade sig vara hans kompis fordon.

Bildtext: Hjalmar Bengtsson Raymond. Foto: privat

Klockan var strax efter 04 när Hjalmar Bengtsson Raymond vaknade av ett plötsligt prassel utanför sitt sovrum, på bottenvåningen i Barkarbystaden. Han satte sig upp i sängen och ropade på sin kompis som var på besök under helgen. Efter några sekunder såg Hjalmar en främmande person med märkeskläder, skinnjacka och svart keps lunka förbi hans öppna sovrumsdörr. 

– Det är klart att det är lite skamligt för att jag glömde låsa ytterdörren, och det är inte bra. Jag har ett larm i min lägenhet men det aktiveras bara när dörren är låst. Men om man missat att låsa en jävla dag, måste någon springa just den dagen och känna på dörren. Vad är oddsen? frågar sig Hjalmar Bengtsson Raymond. 

Hjalmar Bengtsson Raymond berättar att han kastade en filt runt sig och sprang efter gärningspersonen som tog sig ut genom ytterdörren. Han tog sedan vägen ut genom balkongdörren för att hinna ikapp gärningspersonen. Utanför lägenheten drog Hjalmar Bengtsson Raymond upp sin mobil för att filma när bilen kördes iväg av gärningspersonen, samtidigt som han ringde polisen. 

Bilen gärningspersonen körde iväg i var hans kompis, som var kvar i lägenheten.

– Jag och min kompis är goda vänner, men jag reagerade inte på att det var min kompis bil. Han har bara haft den i två månader så jag hade inte lärt mig hur den såg ut. Istället höll jag mig undan och försökte filma för att få tag på registreringsnumret. När jag sa numret till polisen fick jag veta att bilen står på min kompis, berättar Hjalmar Bengtsson Raymond.

Gärningspersonen hade fått tag på bilnycklarna som låg på köksbordet i lägenheten. Gatan som bilen stod parkerad på har en vändplan som gärningspersonen var tvungen att vända vid för att köra ifrån adressen. 

Efter att händelsen lagts upp på sociala medier har Hjalmar Bengtsson Raymond fått frågor om varför han inte sprang efter bilen. Hans svar är att han bedömde att det inte var värt att utsätta sig själv för fara. 

–  Det är inte värt att riskera sitt liv för att hoppa på en gärningsperson, säger Hjalmar Bengtsson Raymond.

Bildtext: Hjalmar Bengtsson Raymond hann filma när gärningspersonen kör iväg med kompisens bil” – skärmdump från publicerad video från Facebook.

Bilstölder där gärningspersonen kör iväg med bilen är numera ganska ovanligt, enligt kommunpolisen Magnus Nilsson. Oftast handlar bilrelaterade brott oftast om stöld av gods som finns i bilen. Enligt Stöldskyddsföreningen är det 7 av 10 bilar som stjäls med bilens nyckel. 

– Det är inte jättevanligt att det sker inbrott i lägenheter för att ta bilnycklar. Det sker oftast i villa. Går man in i lägenheten är det nog slumpen som avgör, säger kommunpolisen Magnus Nilsson. 
Kommunpolisen Magnus Nilsson berättar att inbrottstjuvar ytterst sällan kliver in i en bostad där de vet att någon är hemma, eftersom de inte vill åka fast. 

– Rent juridisk får en person ingripa om någon gör inbrott i ditt hem, men frågan är vad som är lämpligt att göra. Det kan vara förenat med risker, säger kommunpolisen Magnus Nilsson.

Hjalmar Bengtsson Raymond berättade att polisen snabbt agerande efter hans anmälan och att de redan samma dag gjorde både husrannsakan och förhör. Trots polisens snabba agerande i situationen kände dock Hjalmar Bengtsson Raymond att frågan om han och hans kompis mående inte ställdes ordentligt. 

– Varför frågar ingen om hur vi mår när vi varit med om en traumatisk upplevelse i hemmet? Polisen ställer den frågan men den är mer tagen ifrån luften än att den faktiskt betyder något. Behöver man hjälp så får man liksom be om den, berättar Hjalmar Bengtsson Raymond. 

Hjalmar Bengtsson Raymond och hans kompis mår under omständigheterna bra. Numera dubbelkollar han att dörrarna är låsta innan han går och lägger sig. Hjalmar Bengtsson Raymond säger att inget annat av värde hade stulits från lägenheten och att han trots allt känner sig trygg i sitt hem i Barkarbystaden. 

Polisen har under flera dagar letat efter den stulna bilen utan att hitta den.

Omslagsbild: foto av Amanda Wilhelmsson

Amanda Wilhelmsson 

amanda.wilhelmsson@jakobsbergsfolkhogskola.se