KrönikaSamhälleSenaste

Dans, eld och finans – nu brister våren ut

Medan förra veckan tillbringades väntandes rastlöst på inställda tåg, väntas nu fortfarande på tåg, men också rastlöst på att våren officiellt ska få brista ut. Valborgsfirandet förbereds och det är tid för att bränna det gamla och risiga och fortsätta framåt i nya tågavgångar. För nu tas det sats i Järfälla. 

Utökad budget för klimatstrategier och grönare områden. Trygghetsforum och grannsamverkan för företagare. Och våren tar så pass mycket fart att även fästingbussarna körs in, inte minst inför sommarens äventyr i grönskande slottsmiljö och skulpturpark. Och bostadshus renoveras. För miljoner. Denna sistnämnda nyhet riskerar ha en negativ påverkan på invånarnas finanser. Ännu en. Men i vilket fall så kastar sig Järfälla-borna ut i danser. Mängder med danser. 

Internationella Dansens dag firas över hela världen och så även här. Och gammeldansen får deltagarna att känna att livet lyfter. Även gymnastik, arbetarteater och musiklyssning har sin plats här i kommunen. Ramel! Chopin! Scarlatti! Ja men tydligt är, att det eldas på redan innan de riktiga majeldarna intagit sina ståtliga lågor i denna kilformade utmark. 

Sedan mer än 700 år tillbaka kallas just denna utmark för Järfälla. Området har varit bebott sedan innan IKEA kom till Barkarby och ännu längre tillbaka än medeltiden: redan på stenåldern fanns här bosättningar. Detta bekräftades inte minst tack vare denna veckas mycket ovanliga och spektakulära yx-fynd. Frestande att tänka är, att om inte brottsligheten bekämpas med de nyinstallerade kamerorna i Jakobsberg, så har Järfälla nu alltså en egen stenyxe-kvinna att räkna med. 

Frågan är slutligen vad eldarna väcker. Enligt traditionen sägs de skrämma bort häxor. Vi hoppas att både stenyxekvinnor och modiga människor står kvar, så att Järfälla med framtidstro och hopp kan fortsätta in i en expansiv livsfas. Vi önskar er alla en informativ och inspirerande läsning.

Josefine Chiacchiero

josefine.chiacchiero@jakobsbergsfolkhogskola.se