NyheterSamhälleSenaste

Ökad trygghet för företagarna i Järfälla

Järfälla kommun är en av de första kommunerna i Stockholm att införa ett trygghetsforum för företagare. Syftet är att skapa ett tryggare och säkrare företagsklimat för företagen Järfälla. 

Under januari 2023 lanserade Järfälla kommun ett trygghetsforum för företagen i kommunen. Ett nätverk som går under benämningen “Företagens Trygghetsforum”, och är ett samarbete mellan Järfälla kommun, polisen, stiftelsen Tryggare Sverige, organisationen “Företagarna” och representanter från företag inom Järfälla kommun. Där man ska samarbeta runt frågor gällande säkerhet och trygghet. 

Trygghet för företagarna kan vara allt ifrån att säkerställa att butikspersonalen känner sig trygga till och från jobbet, till att minska inbrott och skadegörelse. De har redan hunnits med seminarier och workshops runt trygghetsfrågor i butik och en satsning runt företagens grannsamverkan. Vilket har fått ett positivt mottagande.

– Vi utvärderar löpande och för hela tiden en diskussion med nätverket och företagen, runt deras behov i frågan. Efter sommaren kommer vi dessutom att bjuda in politiken till en gemensam workshop med företagen, säger Fredrik Persson, näringslivsstrateg på Järfälla kommun.  

Hur har ni nått ut till företagarna? 

– Vi arrangerar ett flertal företagsaktiviteter och gör med jämna mellanrum utskick till företagen i form av inbjudningar i form av frukostmöten och nyhetsbrev. Dessutom ingår det i vår verksamhet att vi har daglig kontakt med företagen, säger Fredrik.

Vad krävs för att bli delaktig i företagens grannsamverkan?

– Är man verksam inom någon av de 10 olika centrum- eller industriområdena, vi valt att dela in Järfälla i, är man välkommen att anmäla sig till näringslivsenheten på Järfälla Kommun.

Samverkan går ut på att man som företagare kan maila eller ringa kommunens service center, Företag Direkt, och anmäla olika incidenter och avvikande händelser. Företag Direkt mailar då ut information till närområdet som anmälan kommer ifrån.

Fredrik betonar även att verksamheten inte ska ses som en ersättning för att föranmäla ett brott till polisen, men att det kan fungera som en brottspreventiv åtgärd inom kommunen. Företagarnas trygghet är viktigt för ett gott företagsklimat.

Moa-Alice Jannes

moa-alice.jannes@jakobsbergsfolkhogskola.se