SenasteSportTräning och hälsa

Efter 20 år: FC Järfälla tillbaka i Division två

För fem år sen huserade de i division fem. De senaste åren har fotbollslaget FC Järfälla gått som en raket genom seriesystemet. Nu står de redo att sparka igång en ny säsong. Denna gång i division två.

Huvudtränaren Johan Boyaci har varit med på hela resan från division fem. Tanken var att han skulle ta en timeout under 2019 efter att han fått sitt andra barn. Inför säsongen splittrades dock laget och han kände sig tvungen att komma tillbaka och hjälpa dem.

– Inför den säsongen hade vi knappt ett A-lag. Det var bara juniorer i A-laget. Jag hade
en lista med kontraktslösa spelare som jag ringde runt till. När säsongen startade hade vi 15 nya spelare, så det var bara att börja jobba ihop gruppen, säger huvudtränaren Johan Boyaci.

Säsongen 2019 börjar dock inte jättebra. Det är en ny grupp och laget har mycket skador.

– Vi inleder säsongen med att spela 4-4-2, men inför en match mot Spånga ändrade vi till 3-5-2. Vi vinner matchen med 3-2 och avgör på övertid. Där vände det för oss, och det spelsystemet kör vi fortfarande. Varför ska man ändra på ett vinnande koncept? säger Johan Boyaci.

Efter den matchen förlorar laget endast tre matcher under hela säsongen vilket leder till serieseger och avancemang till division tre 2020.

Det är en säsong som inte liknar någon annan i modern tid. På grund av pandemin inleds serien först i mitten av juni och spelas som en enkelserie över elva matcher. Det verkar dock passa FC Järfälla perfekt. När säsongen summeras har laget vunnit nio matcher, spelat ett kryss och förlorat en match. En förlust som kom i sista omgången när de redan var klara seriesegrare. Johan Boyaci menar att den korta serien var bra för laget.

– Vi tog det positivt, det var bara en fördel för oss. Vi valde att fokusera på oss själva och inte på motståndarna. Det var så små marginaler i den korta serien. Med några förluster i början så hade vi kunnat ligga i botten istället.

Inför årets säsong är alltså FC Järfälla klara för division två för första gången på 20 år. Något som inneburit förändringar i organisationen.

 – Mentalt är klubben fortfarande i division fyra-fem, och inför denna säsongen har vi haft över 50 personer som vill komma och provträna. Jag hinner inte ta alla de samtalen själv så jag pratade med styrelsen och sa att jag behöver en sportchef vilket vi har nu, säger Johan Boyaci.

Den snabba resan upp genom seriesystemet medför även en del jobbiga beslut, berättar Johan Boyaci.

 – Det är kvar killar i laget sen vi spelade i division fem. Det kan vara jättejobbiga beslut att ta, att säga till killar man byggt en relation med att du kommer inte få spela i division två och råda dem att söka sig till ett annat lag.

Än är det ingen som vet när årets säsong sparkar igång. Alla serier under division ett är uppskjutna och träningsmatcher är inte heller tillåtna. Även i år finns det en risk att det blir en enkelserie.

– Det gäller att vara mentalt stark och se fördelar, nu får vi mer tid till att träna. Vi har några skador och några spelare som fastar. Det går alltid att vara negativ och hitta saker att klaga på, så det gäller att se det positiva. Ser vi det negativt, då blir det jobbigt för oss.

Målsättningen inför säsongen, när den än kommer igång är dock klar.

– Det kan inte vara något annat än att vi ska hålla oss kvar och etablera oss i
division två. Men samtidigt var målet förra året att hålla oss kvar i trean. Vi har ett lag med en hög lägstanivå och alla spelare i truppen kan ta en plats i startelvan.

Just nu är premiärdatumet satt till 22 maj. Då ska FC Järfälla ta emot Kungsängens IF hemma på Järfällavallen. Det kan dock komma att ändras ytterligare beroende på pandemin.

Lucas Ericsson
lucas.ericsson@jakobsbergsfolkhogskola.se