KulturNöjeSenaste

Författaren Flora Wiström: “Var så rädd för att vara dålig”

Foto: Flora Wiström

Järfälla I Fokus har fått chansen att prata med bloggaren och författaren Flora Wiström, tidigare deltagare vid Jakobsbergs Folkhögskolas författarkurs. Här delar hon sina tankar om tiden på ”Jakan”.   

Vem är du?
Jag är en snart trettioårig författare och bloggare från Stockholm. Jag har skrivit tre romaner; Stanna, Hålla andan och Här ruvar havet. Jag har en podcast som heter Texten, där jag i varje avsnitt pratar skrivprocess med en författare.

Vad är ditt bästa minne från Jakobsbergs Folkhögskola?
Ett av mina starkaste minnen är första dagen på författarskolan. Jag var så nervös att mina fingrar lämnade svettavtryck på min nyinköpta Moleskin-bok. Var så rädd för att vara dålig. Men redan efter första uppläsningen förstod jag att det inte gick att jämföra sig med varandra, för alla deltagare hade så himla olika uttryckssätt. Det älskade jag.

Vad var roligast med utbildningen?
Att få testa på så många olika typer av skrivande under ett år. Att det fick vara lekfullt och allvarstyngt på samma gång.

Vilken bok bör alla läsa just nu?
Morgonstjärnan-serien av Knausgård.

Vilket är ditt bästa tips till aspirerande författare?
Att sätta ett alarm och skriva fem minuter om dagen. Det handlar om att knåda igång leran. Först när den är varm blir den riktigt formbar, och för det behövs kontinuitet. Att skriva under tidspress gör också att du inte hinner stanna upp och övertänka.

Text: Iben Ljungmark
iben.ljungmark@jakobsbergsfolkhogskola.se