LedareSenaste

Morgonkakan – ett vårmåste på redaktionen

Bildmontage: Ylva Wennerström/Matilda Bergman/Malva Räihä

Det är snart maj och fortfarande ruggigt i Järfälla. För att råda bot på den klängiga vintern krävs socker på redaktionen för Järfälla i Fokus. Chefredaktör Ylva Wennerström hoppas att våren snart schasar bort sockerbehovet.

Alarmet ringer kvart i sju. Det är en melodi med ett par lugna toner och en gök som galer. Kanske jag valt den som ett svagt försök för att bota min morgontrötthet? Eller för att lura i mig själv att vårvärmen nu är kommen med kvittrande fåglar? Men utanför fönstret är det grått – typiskt aprilväder. Eller? Det är ju snart maj, och valborg står Järfälla runt hörnet. Var är vårsolen som jag så desperat behöver idag? Fingrarna famlar efter pausknappen på mobilens skärm. Jag virar täcket tätare omkring mig och med en besviken frustning somnar jag om. 

En kvart senare ringer alarmet igen – en halvtimme tidigare än vanligt, för idag ska jag köpa kakor till redaktionen. Jag tvingar mig motvilligt upp på de trötta benen och gör mig redo för den näst sista dagen som chefredaktör på lokaltidningen Järfälla i Fokus. 

Regnet hänger tungt över Barkarby när jag går mot Ica Maxi vid busshållplatsen Stora torget. Här har jag nu bott i snart tio månader för att studera journalistik på Jakobsbergs folkhögskola. Under den korta promenaden längs Barkarbyvägen, då jag piskas i ansiktet av snöblandat regn, slår det mig att jag inte hade behövt gå upp så tidigt som jag gjorde. Ingen annan handlar väl klockan åtta på en torsdagsmorgon? Ännu mindre småkakor. 

Och så sant som det är sagt… eller tänkt. Kakhyllans gång är tom på folk. Jag hinner gå ända till den bakre delen av butiken innan jag stöter på en annan kund. Någon bakom mig går med hastiga steg förbi med en mikro-lunch i högsta hugg, och när jag fortsätter min väg mot kassorna möter jag ännu en matsugen person i motsatt riktning. Hon är säkert lika seg på morgonen som jag, och har i sin trötthet glömt något från handlingslistan. Kanske ett paket småkakor för att mildra avsaknaden av vår i luften?

Nu står jag framför redaktionen, tillika mina klasskompisar, och prasslar med kakförpackningar. Min kollega till chefredaktör Nellie väntar tålmodigt med att börja mötet. Det är tur det, för kakorna behövs. Det märker ju jag. För trots att Nellie anammar chefredaktörsrollen med bravur, kan jag ana en sockersuktande droppe av dräggel i hennes mungipa. Kanske märker jag av detta för att det speglar mig på pricken. Mitt morgontrötta jag är i stort behov av en sockerkick för att under en hel dag till leda redaktionsarbetet, i väntan på vårsolen. Men hade jag inte haft socker, skulle jag i alla fall haft något att se fram emot här i kommunen, såsom konstutställningar,
FIFA-turneringar och orienteringskurser – eller varför inte schack? Är det allt för mulet utomhus får jag helt enkelt underhålla mig med Järfälla i Fokus sportquiz

Imorgon blir det överlämning, och någon annan som köper kakor. Och hoppas vid gudarna att det inte blir sockerfria, annars kommer jag nog aldrig vakna ur min morgondvala, lika grå som Barkarbyhimlen i april månad. 

Text och Foto: Ylva Wennerström
ylva.wennerstrom@jakoberbergsfolkhogskola.se