FamiljKulturNöjeSenaste

Kultur och fritid för alla – Järfällas vision

Minst en aktivitet varje dag. Det är Järfällas vision för kommunens kulturliv. Framför allt ska ingen grupp glömmas bort. Det menar Pernilla Järvemot, kultur-och fritidsdirektör i Järfälla kommun.

Dans, stöd, spel, familjeliv och konst – det är några aktiviteter som erbjuds för boende i Järfälla kommun. En av kommunens insatser är att alla barn och unga ska kunna erbjudas kultur- och fritidsaktiviteter oavsett förutsättningar och möjligheter, berättar Pernilla Järvemot. Utbudet är brett med en stor variation mellan de olika aktiviteterna, något för alla oavsett ålder. 

Foto: Jeremy Ruay

Huset på höjden, som är ett kultur- och aktivitetshus i Järfälla, erbjuder många aktiviteter som måla och pärla, ritskola och brädspel. Det är några få exempel som är anpassade för barn. Medan det för ungdomar finns FIFA-turnering, DJ-coachning, dancehall och mycket mer. Det finns flera stödgrupper anpassade för omständigheter och livssituationer som en tjejgrupp och stöd för personer vars partner fått en stroke. Järfällabornas äldre generationer glöms heller inte bort, måltidsgemenskap för 65+, skapande seniorer 60+ och mer erbjuds den som önskar lite extra sällskap i vardagen.

– Vi arbetar för att alla aktiviteter i Järfälla ska finnas presenterade på webben, så att alla har möjlighet att hitta sin favoritaktivitet bland allt som händer i Järfälla, berättar Pernilla Järvemot. 

Att Järfälla kommun kan ha så många och varierande aktiviteter grundar sig i att olika aktiviteter har olika arrangörer. En del aktiviteter är kommunal verksamhet med anställd personal som då är skattefinansierade av själva kommunen. Andra aktiviteter är organiserade av olika föreningar som i huvudsak arbetar ideellt. 

Håll utkik efter en kommande artikel där en av våra reportrar testar på DJ-coachning med Jason i det kända Huset på Höjden i Järfälla, samma plats där de flesta aktiviteter äger rum. Se mer här om vad du kan hitta på för kul som boende i Järfälla.

Text och bild: Jeremy Ruay Tapia
jeremy.tapia@jakobsbergsfolkhogskola.se