hälsaSportTräning och hälsa

Gåtor och okända platser med Järfälla Orienteringsklubb

Foto: Leif Mörkfors

För idrottsföreningar har det blivit svårare att hålla igång barn- och ungdomsverksamheten. Färre unga idrottar idag och de som gör det slutar tidigare än förut. Men Järfälla Orienteringsklubb stretar på med att ställa nya generationer inför gåtor att lösa och okända platser att ta sig till.

Det är den 23 april och på kvällen, vid klubbhuset Granskog på Järvafälten, anordnar Järfälla Orienteringsklubb ett vårsläpp – orientering för barn i åldrarna 6-12. Denna ungdomssatsning är en av många aktiviteter anordnade av Järfälla Orienteringsklubb, som grundades 1958 och som med sina omkring 440 medlemmar är norra Stockholms största orienteringsklubb. Det våras för varmare tider och därmed orienteringens högsäsong.

– Orientering tar dig till okända platser och du ställs inför gåtor som måste lösas, svarar Leif Mörkfors, vice ordförande i Järfälla OK, på frågan om vad som är sportens dragningskraft. Dessutom kan man delta utifrån sina förutsättningar, springa fort om man vill springa fort och lunka om man vill lunka.           

Leif Mörkfors beskriver orientering som en breddsport. I klubben finns alla åldrar representerade, från unga till gamla, och där finns nybörjare och veteraner. Man arrangerar också Naturpasset, som vem som helst får delta i, med olika svårighetsgrader. Och så nattorientering, som finsmakarna suktar mest efter.

– För en del är det en extra krydda, att få vara själv i mörkret och tystnaden, i sin egen bubbla.

Men en idrottsförening handlar inte bara om idrott, betonar Leif Mörkfors, utan är också ett viktigt socialt sammanhang.    

– Det blir en plats där man kan träffa andra människor regelbundet. Jag tror många människor saknar sådana sammanhang, för jag tror att de allra flesta människor mår bra av att vara föreningsaktiva. 

Att hålla igång en verksamhet med hjälp av ideella krafter är hur som helst en svår nöt att knäcka. Klubbhus ska underhållas, kartor uppdateras och träningar planeras. Men det är svårt att få unga att förbli aktiva och då speciellt tjejer som kommer upp i tonåren. En nyckel till att bevara aktiviteten är de familjeband som finns inom orientering, tror Leif Mörkfors. Föreningen satsar därför på att få föräldrarna att orientera och vara föreningsaktiva, då fortsätter ofta barnen att vara det. 

En annan nyckel är att jobba aktivt för att nå ungdomar. Järfälla Orienteringsklubb har inrättat en ny tävling, Ulf Radlers minne, som går av stapeln lördagen den 25 maj vid Lundaskolan i Viksjö. Där kommer det att anordnas skolgårdsorientering och en tävling för löpare från hela Stockholm. Ulf Radler var en omtyckt gymnastiklärare, som gjorde viktiga insatser för orientering, men som dessvärre gick bort 2021. Nu högtidlighålls hans arbete och Järfälla Orienteringsklubb fortsätter på så sätt sitt engagemang för att få fler personer i rörelse. 

Text: Fredrik Persson
fredrik.persson@jakobsbergsfolkhogskola.se