KulturSenaste

Erik badar isvak på TikTok

Medan Stockholmarna klär sig för istid, passar Erik Fellman från Jakobsberg på att hoppa i plurret. En höstdag bestämde han och en kompis att de skulle bada året runt. Nu fyra år senare har Eriks vinterbadande över 100 miljoner visningar på TikTok.

Bryggan på badplatsen i Huvudsta strand är täckt av snö. På stranden som under sommaren brukar vara full av solbadande Solnabor, står nu endast en ensam snögubbe. Det var här som 37-årige Erik Fellmans TikTok-karriär tog fart. Att bada året runt, även kalla vinterdagar, har blivit Eriks grej. I sina TikTok-videos syns han flyta runt i det kalla vattnet ihop med en isglass och en blå badanka. Klippen har idag fått över miljontals visningar och spridits ända till USA och Ryssland. Men själva vinterbadandet i sig började långt före TikTok. 

— En vän till mig hade bestämt sig för att bada året runt, och jag hakade på. Vi började lite smått med varannan helg, men då handlade det mest om att ens härda ut i fem sekunder! säger Erik och skrattar. 

När vännen fick fast anställning och flyttade avtog den gemensamma aktiviteten för ett tag. Men Erik hittade så småningom tillbaka till vinterbadandet på egen hand, och under pandemin var han plötsligt inte ensam på bryggan längre. Kort därpå fick han kontakt med den lokala facebookgruppen “Vinterbadare i Solna”. 

— Jag minns inte exakt hur jag lärde känna gruppen, men det blev en smidig plattform för de som inte ville bada ensamma. Man hjälptes åt att öppna upp isen och till Lucia anordnade vi ”Lucia-bad”.

Efter något år av vinterbadande började Erik publicera lite videos på sina dopp via Instagram. Så småningom testade han även att ladda ner appen TikTok. Till en början publicerade han bara några roliga klipp från jobbet, men snart åkte även klippen från badplatsen upp. Några månader senare hade ett av badklippen nått hundra tusen visningar, och kort därpå nådde det tre miljoner. 

— Det mest sedda klippet är från någon gång av januari/februari och det har omkring 38 miljoner visningar idag. Just det klippet är mestadels sett av amerikaner. 

Vad tycker amerikanerna om dina klipp?

— En del tror att man är knäpp, andra skriver och frågar om jag kommer från Kanada eller Ryssland.

Har du fått förfrågan att göra reklam i dina TikTok-klipp? 

— Ja, jag hade faktiskt ett annonssamarbete med Redbull för ett tag sedan, men inget utöver det.

Ulvsundasjön ligger spegelblank och grå. Det är dags för morgonens dopp. Erik packar upp två isglassar och den välkända blå badankan. Mobiltelefonen placeras i en av skorna intill bryggkanten. Inspelningen slås på. Vattentemperaturen är cirka 6 plusgrader men det märks inte på Erik, han kliver ner för badstegen lika lätt som om det vore en het sommardag. Men så har det inte alltid varit.

— I början får man öva på att lära sig andas ordentligt, andningen är svårast. Det gäller att inte pressa kroppen för hårt. 

Vad är dina tips till den som vill börja att vinterbada?

— Gör det inte själv första gången, pressa dig inte i onödan, och ta det lugnt! Är du kall av dig så ska du ta med varma kläder. 

Efter doppet ska Erik direkt vidare till jobbet. Vinterbadandet har blivit en naturlig del av hans vardag, numera försöker han att bada åtminstone en gång i veckan, men det gäller att inte stressa.

Fakta om Erik Fellman:

Ålder: Född 1985

Yrke: Egenföretagare, Sökmotoroptimering 

Bosatt: Född och uppvuxen i Jakobsberg, men bor sedan 12 år tillbaka i Huvudsta.

Konto på TikTok: @fellman85

Intervju: Moa-Alice Jannes och Rasmus Domeij

Text: Moa-Alice Jannes

Foto: Rasmus Domeij och Moa-Alice Jannes

Moa-Alice Jannes

moa-alice.jannes@jakobsbergsfolkhogskola.se

Rasmus Domeij

rasmus.domeij@jakobsbergsfolkhogskola.se