FamiljSenasteSport

Skidentusiaster i Järfälla får vänta

De som söker glädje i skidspåren under vintern i Järfälla får vänta lite till. Trots stora mängder snö går det inte att göra i ordning spåren än. Grundprincipen är att det måste vara minus fem grader i minst en vecka innan vi påbörjar jobbet, säger Bosse Segercrantz, snöansvarig i Järfälla Skidklubb.

I Järfälla föll det tre och en halv decimeter snö under natten till måndag. Trots det finns det inga skidspår att ta sig ut på. Anledningen är att det måste bli kallare över längre tid, säger Bosse Segercrantz.

– Grundprincipen är att det måste vara minus fem grader i minst en vecka innan vi påbörjar jobbet. Sen tar det några veckor innan spåren står helt färdiga. 

Järfälla Alpina Klubb och Järfälla skidklubb är föreningarna som varje år hjälper Järfälla kommun att skapa bra förutsättningar för skidåkning. Arbetet att fixa skidspåren kan ta upp till 14 dagar. Under den tiden lägger volontärerna mycket tid på att ta hand om spåren, därför är det viktigt att spåren finns kvar så länge som möjligt.

– Innan varje säsong måste det läggas en grund för spåren vilket tar lång tid och behöver koordineras mellan flera föreningar. Eftersom folk är frivilliga  måste vi säkra att det jobbet bara görs en enstaka gång innan säsongen, säger Bosse Segercrantz.

Järfälla skidklubb och Järfälla Alpina hjälper kommunen med skidspår på Järvafältet och Viksjö golfbana. Totalt finns det nästan 20 kilometer gratis spår att använda sig av.

Kristian Bruun

kristian.bruun@jakobsbergsfolkhogskola.se