ReportageSamhälleSenasteSportTräning och hälsa

Blod svett och tårta för Järfällas pensionärer

Säsongen är över för Kallhälls fotbollslag i gå-fotboll, där pensionärer spelar fotboll i promenadtempo. Järfälla I Fokus var på plats när lagkamraterna tackade varandra för en rolig säsong.

Veckans kraftiga snöfall fick säsongsavslutningen för pensionärernas riksorganisation (PRO) Kallhäll-Stäkets gå-fotbollslag att skippa träningen och hoppa direkt till fikat. I Bolindervallens klubbhus har deltagarna samlats med tårta och tal. 

Projektet med ett gå-fotbollslag drog igång våren 2020 genom ett samarbete mellan PRO Kallhäll-Stäket och fotbollsföreningen Kallhälls fotbollförbund. PRO:arna fick ta del av klubbhuset och fotbollsplanen som en del av sin verksamhet. 

Hela idén bygger på att pensionärer – med eller utan tidigare erfarenhet – kan samlas för en anpassad bollträning där alla kan vara med. De har sedan 2020 setts varje tisdag när det varit säsong för utomhussport. Ulla Rondahl är ordförande för PRO Kallhäll-Stäket och ansvarig för gå-fotbollslaget.

– Vi börjar träningarna med lite uppvärmning för att sedan göra olika lekar med bollen, och avslutar med att dela upp oss i två lag för att spela en match, berättar hon.

Rullatorer och käppar är en naturlig del av sporten. Några lagmedlemmar turas om att hålla övningarna. I laget finns det de som har spelat fotboll i stora delar av sitt liv och några som aldrig tidigare spelat fotboll. 

– Tanken är att det ska vara kul, fast de är så tävlingsinriktade så det blir på blodigt allvar ändå, skrattar Ulla. 

Med tiden har laget fått fler medlemmar och även tillfällen att möta andra lag i gå-fotboll. I somras arrangerades en cup med tretton andra gå-fotbollslag på Bolindervallen. 

Bosse Johansson 81 år,  har varit aktiv i Kallhälls FF sedan 1973, tidigare ordförande och sitter i valberedningen för föreningen är gladeligen medlem i gå-fotbollslaget. 

Bosse Johansson är en veteran i Kallhälls FF och numera spelare i gå-fotbollslaget. Foto: Alva Jakobsson

– En fin grej är ju att generationerna möts. Vi har hjälpt till att servera lunch på ungdomarnas fotbollscuper och en gång när vi tränade kom det ungdomar ned från skolan och spelade boll med oss. Det har fungerat fantastiskt bra.  

Bosse lägger stor vikt vid gemenskap som den viktigaste funktionen för laget. Att pensionärer får mötas. Även de som inte är med och spela kan ansluta för fika efter träningarna på tisdagar. De avslutande fikastunderna är en minst lika viktig del menar Bosse Johansson som hoppas på att fler ansluter nästa säsong. 

– Jag tror att det finns en del som inte vågar komma för att man aldrig spelat fotboll förut, men här finns inga sådana gränser, här är alla med. Jag längtar efter varje tisdag, det är så kul alltså, säger han.

Säsongen 2023 beräknas starta 4 april kl 13 på Bolindervallen i Kallhäll, Järfälla.

Alva Jakobsson

alva.jakobsson@jakobsbergsfolkhogskola.se