FamiljNyheterSenaste

Pappaträffar för integration och jämställdhet

Under hösten har den ideella föreningen Svenska med baby anordnat träffar för småbarnspappor i Järfälla. Där får barnen leka samtidigt som papporna tränar på svenska. 

– Det har varit superlyckat, säger samordnaren Virgilio Vasquez.

”Träffarna ska skapa trygghet och papporna kan hjälpa och tipsa varandra om sin föräldraroll”, säger Virgilio Vasquez. Foto: Svenska med baby

Pappaträffarna, som hållits i kultur- och aktivitetshuset Huset på höjden i Jakobsberg, är nya för Järfälla. Projektet började på Södermalm och har nu utökats till både Bandhagen och Järfälla. Idén uppkom genom önskemål från pappor som ville träffa andra pappor och ordnas av den ideella föreningen Svenska med baby. Den hjälper till med integrationsfrågor genom att papporna får träna på svenska, samtidigt som de får göra olika aktiviteter med sina barn. 

– Deltagarna kan hitta nya vänner, få tips om jobb och lära sig mer om hur det funkar i det svenska samhället, säger Virgilio Vasquez som anordnar träffarna.

Pappaträffarna sker i samarbete med organisationen MÄN och med stöd av Postkodstiftelsen i syfte att skapa ett mer jämställt föräldraskap.

Virgilio tror att projektet har stor påverkan på jämställdhet och könsroller. 

– Det problem som finns just nu är att det är mammorna som stannar hemma med barnen, speciellt bland utlandsfödda. Genom att ordna pappaträffar kan mammorna få egentid, vi utmanar papporna att stanna hemma med barnen och göra roliga saker. 

 Några av aktiviteterna under hösten har varit pyssel, zumbadans, babydisco och ansiktsmålning.

– På varje träff har vi ett tema att prata om, och så leker vi med barnen, säger Virgilio. 

Pappaträffarna kommer att fortsätta i Järfälla nästa år från och med vecka 10, och kommer att expandera till både Skärholmen och Bromma, men även till Göteborg och Malmö.  

Annie Tidholm

annie.tidholm@jakobsbergsfolkhogskola.se