Sport

Järfälla HC kastar bort segern på elva minuter i förkrossande förlust

I tisdags kväll tog Järfälla Hockey Club emot motståndarna från Tierp. Hemmalaget inledde matchen med enastående spel och efter 25 minuter ledde de med hela 3-0.

När allt kändes klart vände Tierp chockartat matchen på elva minuter – för att till slut vinna 5-9.

Redan under uppvärmningen, 30 minuter innan första pucksläpp, förekom en känsla av självsäkerhet i Järfälla Ishall. Medans Wildness låten “Best of me” spelas högt ur högtalarna är Järfälla Hockey Club (JHC) klara med uppvärmningen och laget kliver kaxigt av isen fyra minuter innan planerad uppvärmning är slut. Motståndarna ikväll är från Tierp.

I början av första perioden gjorde Järfällas kapten, Marcus Green, första målet med säkerhet. Det tog bara tolv sekunders powerplay, fem minuter in i matchen, för pucken att gå in. Ett tydligt inövat samspel mellan Emil Broed och Niklas Thorin resulterar med ett direktskott i hörnet av målet. Bara några minuter efter kommer Oliver Mäkinen ensam mot Tierps målvakt och gör ett säkert mål till 2-0.

Det hinner bli 3-0 till Järfälla i början av andra perioden innan Tierp vaknar till, men då vaknar de till på riktigt. Under fem minuter gör Tierp fyra mål och det står nu 3-4. Järfällas tränare Thomas Ahlperby, tar en Time-out vilket blir tillfälle för en rejäl utskällning; “Ärlig talat, titta er själva i spegeln. Det är pinsamt dåligt det ni håller på med, gör det ni ska göra eller gå hem”. Beskedet verkar fungera. Tretton sekunder går det innan pucken ligger i målet bakom Tierps målvakt. En känsla av lättnad rör sig bland publiken. Nu vänder det och segern ska köras hem.

En händelserik period är dock inte slut än, 30 sekunder går innan Järfällas Samuel Knowles tacklar en Tierp spelare hårt och oförsvarligt i ryggen. En sån tackling straffas helt rimligt med fem minuters powerplay till Tierp och en badbiljett till Samuel Knowles. Tierps powerplay är effektivt och de gör två mål innan perioden är över. Nu står det 4-6 och de flesta går till paus lite förvirrade. “Vad var det precis som hände?”. På bara elva minuter släppte JHC in sex mål och segern känns långt borta.

Järfälla HC:s avbytarbås ser på när segern glider dem ur händerna. Foto: Marve Ahlner

Efter nio minuters spel i tredje perioden har ännu inte Järfälla lyckats ta sig tillbaka i matchen eller spela sig till några målchanser som är värda att nämna. Tierp står starkt i mittzonen och bryter JHC spel gång på gång. Med tio minuter kvar tilldelas JHC powerplay igen. Järfälla kommer fram till några chanser från blå linje, men det fattas vasshet och domen från publiken är glasklar. “Är det pensionärs-hockey det här?” frågor en gubbe sin kompis. Med fyra minuter kvar av matchen släcker Tierps Adrian Danielsson det sista hoppet som fanns kvar för Järfälla, där han bryter en passning i mittzonen, åker snabbt igenom försvarslinjen och placerar pucken mellan benen på en chanslös Nicklas Larsson-Tysell i målet.

Matchen slutar 5-9 till Tierp och JHC måste känna sig besvikna över insatsen under tisdag kväll. Laget gjorde endast en bra period mot ett lag från lägre halvan av tabellen och det är inte godkänt för ett lag som JHC.

Läs även: Thomas Ahlperby om tisdagens hockeymatch: “Kollektiv kollaps”  – Järfälla i Fokus (jarfallaifokus.se)