Sport

Här är elitsyskonen från Järfälla

Golf, ishockey och kampsport. Järfälla har fostrat många talanger genom åren. Här listar Järfälla i Fokus fem framgångsrika syskonpar inom sportens värld.

I april tog bröderna Khazbulat och Khamzat Adaev från Jakobsberg varsitt SM-guld i brottning. Men de är inte de enda syskonen från Järfällaområdet som har skördat idrottsframgångar.

Golfsystrarna i USA

Annika Sörenstam, 53, är en av världens mest framgångsrika kvinnliga golfspelare. Hon har bland annat vunnit tre US Open, tagit VM-guld och fått medalj från både svenska kungen och USA:s president.

Mindre känt är att hon är född i Viksjö och har en syster, Charlotta Sörenstam, 51, som också har spelat golf på professionell nivå. Charlotta Sörenstam vann J Golf Phoenix LPGA International år 2000, en tävling som är en del av den amerikanska proffsserien för damgolf.

Fem ishockeybröder

Kanske är Järfälla ishockeykommunen? Flera talanger kommer i alla fall härifrån. Mest aktuell just nu är Filip Sandberg, 29, som i dagarna ska spela SHL-final för Skellefteå AIK. Hans storebror Christian Sandberg, 36, har även han spelat på elitnivå, främst för Solnalaget AIK – men säsongen 2019/2020 spelade faktiskt bröderna tillsammans i Malmöbaserade HV71.

Efter en kort återkomst i AIK och över 700 matcher i lagets svartgula tröja la Christian Sandberg klubban på hyllan 2022, men lillebror siktar mot SM-guld. 

Någon som tagit hem Svenska Hockeyligan flertalet gånger är Niklas Kronwall, 43. När han la av med ishockey 2019 hade han en lång meritlista i både svenska SHL och amerikanska NHL. I den senare ligan ansågs han vara så bra tacklare att uttrycket kronwalled myntades efter honom.

Hans båda bröder, Staffan Kronwall, 41, och Mattias Kronwall, 46, har spelat ishockey på elitnivå. Storebror Mattias höll sig främst i ungdomsligan J20, men lillebror Staffan tog sig längre, bland annat till Toronto Maple Leafs med Mats Sundin som lagkapten. Samtliga bröder började sin karriär i Järfälla HC och familjen kommer från Viksjö.

Kampsportsprofilerna på uppgång

MMA – Mixed martial arts – växer enormt i Sverige och bröderna Daniel och David Teymur, båda födda i Järfälla, är två namn att ha koll på. Daniel Teymur, 36, tävlar i både fjäder- och lättviktsklassen under smeknamnet Kid Dynamite. Han har främst thaiboxning som teknik, vilket han också har flera SM-guld i.

Lillebror David Teymur, 34, är även han thaiboxare och tävlar i lättviktsklass. Under sitt alias The Underwear Man har han flera vinster bakom sig i UFC, Ultimate Fighting Championship.

Och så har vi brottarbröderna Adaev. De senaste stjärnorna på Järfällas sporthimmel. Från träningslokalen på hemmaplan i Jakobsberg till vårens SM i Skövde brottade de sig fram till varsin mästerskapstitel. 16-åriga Khazbulat Adaev tog guld i viktklass 92 och 14-åriga Khamzat Adaev motsvarande medalj på 48 kilo. Landslaget nästa för bröderna Adaev?

Text och bild: Kattis Folkeson
katarina.folkesson@jakobsbergsfolkhogskola.se