SportTräning och hälsa

Medaljregn över Järfällas cheerleaders

Fyra guld och ett brons. Det blev facit för Järfällas Action Athletics när Nordic All Level Championship för cheerleaders avgjordes i Göteborg under helgen.
– Det blev extra speciellt då det var första gången vi åkte med mer än ett lag, säger Ida-Maria Lehto, sportchef och tränare.

Action Athletics kom med sex tävlingslag till Göteborg, varav fem av dem tog medalj. Extra roligt var det för seniorlaget Blitz, det enda laget som varit med tidigare, som tävlade i elitklassen. År 2018 blev det guld och 2019 silver. I fjol blev tävlingen inställd på grund av Covid-19, men nu bärgades guldet hem till Jakobsberg igen.

Sportchefen och tränaren Ida-Maria Lehto är både glad och stolt, men vill även betona att det var skönt för samtliga lag att få komma ut och visa upp sig efter alla restriktioner under pandemiåret.

– Våra förhoppningar var att ha en riktigt rolig resa efter en lång tid utan tävlingar, säger hon.

Nordic All Level Championship, NALC, är Nordens största tävling i cheerleading med 2500 deltagande cheerleaders fördelade på 160 lag. De flesta kommer från de nordiska länderna men det tävlar även några lag från övriga Europa.

Tävlingen avgörs genom att alla lag visar upp ett två och en halv minuts koreograferat program med olika typer av moment. Programmen bedöms av flera domare som sätter poäng för hur svårt, kreativt och bra utfört de olika delarna av programmet är. Tempot, de kreativa momenten, och den höga svårigheten var det som stack ut för Blitz och de andra Järfällalagen i år, vilket gav förutsättningar för platser på vinnarpallen. 

Ida-Maria Lehto, sportchef och tränare i Action Athletics. Foto: privat

Efter helgens framgångar börjar nu omladdningen inför nästa stora höjdpunkt som är Distriktsmästerskapen nästa år. Där gör samtliga Stockholmslag upp, och enligt Ida-Maria Lehto är målsättningen densamma som för alla tävlingar Action Athletics ställer upp i.

– Vi vill komma till alla tävlingar med smarta, kreativa och säkra program. Om våra aktiva tycker om det de ska framföra och känner sig säkra på det tror vi att de kommer ha roligare och göra bättre ifrån sig.

Distriktsmästerskapen i cheerleading går av stapeln i Nyköping den 21 mars 2022.

John Pira

john.pira@jakobsbergsfolkhogskola.se