SportTräning och hälsa

Järfällas badmintonklubb slår igenom efter pandemin

BMK Komet är den enda badmintonklubben i Järfälla. I början av pandemin var oron för klubbens framtid ett faktum. Nu rullar medlemmarna in och på tävlingarna går ‘kometerna’ från klarhet till klarhet. 

Andi Tandaputra, 37 år, är verksamhetsansvarig och huvudtränare för BMK Komet. Han har en lång karriär bakom sig och flera SM-guld i backspegeln, två av dem har han kammat hem till BMK Komet. Nu är hans största fokus att träna den yngre generationen. 

Före pandemin fokuserade klubben mycket på att engagera fler ungdomar att börja spela badminton, bland annat på skolorna runt om i Järfälla. 

– Antingen så kom eleverna till oss eller så besökte vi dem på skolorna. Även om alla inte hade tillgång till badmintonbanor så fick vi det att funka. Det behöver ju inte bli bra, bara tillräckligt bra för att vi ska ha kul. Det är det viktigaste, säger Andi Tandaputra. 

Under tiden coronan spreds som mest märktes det tydligt i träningslokalerna. Banor bokades av och Komethallen byggdes om. Från att BMK Komet hade haft tillgång till tjugo banor att träna och tävla på så var bara tretton banor kvar efter ombygget. 

När verksamheten i år skulle dra igång som vanligt var osäkerheten för klubbens framtid ett faktum, men Andi berättar att han blev positivt överraskad. 

– Vi var oroliga över hur många medlemmar vi skulle förlora. Men när restriktionerna släppte så fick vi 150 nya medlemmar, vilket var så roligt.

Nu anmäler sig allt fler till BMK Komet, framför allt många nybörjare. Där lägger Andi sitt största fokus.

– Jag har inte haft ledigt på flera veckor, det är mycket nu. Det kommer många nybörjare och dem vill jag ge extra fokus, det är viktigt att stötta i början. 

Komethallen i Järfälla. Foto: Emilia K Ekengren

Nu har BMK Komet börjat tävla på riktigt, med stor framgång. Klubben deltog i GotElit 2021, en stor badmintontävling i Göteborg. Där lyckades spelarna vinna nio pokaler, bland annat två guld i den yngsta kategorin U11. För knappt tre veckor sen var det dags för DM Stockholm, distriktsmästerskapet i badminton. Där kammade kometerna hem arton medaljer, fem guld, sex silver och sju brons.

Innan Andi tog över som huvudtränare för tre år sen var det inte många som ville tävla. Nu har de cirka 80 spelare, mellan 8 till 14 år, som klubben stöttar med tävlingsavgift och tävlingslicens. Att flera av ungdomarna väljer att delta i tävlingarna tror Andi handlar om hur man väljer att motivera. 

– Vi är väldigt noggranna med att förklara syftet med tävlingen. Det är inte resultatet som är det viktigaste. Jag har en hel del yngre elever som jag vill lyfta upp så att de kan börja tävla till våren. Det är kul att de har blivit motiverade och ser intresset i att tävla. 

I helgen, den elfte och tolfte december, är det dags igen. Då är det BSO, Badminton Stockholm Open, som är på tapeten. BSOs kvalspel spelas i fyra olika hallar runt om i Stockholm och BSO U15 kommer att spelas på Kometen. Det är första gången någonsin som tävlingen kommer till Järfälla. Det tycker Andi känns väldigt mäktigt.

– Vi har många som är duktiga i klubben. Det är det vi vill få en chans att visa, hur bra de unga spelarna kan vara och bli. 

Om Andi Tandaputra 

  • Totalt 14 SM-Guld både i lag och individuellt
  • Moderklubb i Indonesien: Sangkuriang Graha Sarana Bandung
  • Moderklubb i Sverige: Fyrisfjädern Badmintonklubb, Uppsala
  • Coach i Junior-VM U19 för Svenska Juniorlandslaget 2016-2018
  • Coach i Junior-EM U19 för Svenska Juniorlandslaget 2017

BMK Komet 

  • BMK Komet bildades 1962
  • ca 500 medlemmar (varav 300 aktiva)
  • Åldersspann på medlemmar: 4 år till 60 år
  • Håller till i Komethallen & Barkaby Golfhall

Källa: bmkkomet.se

Andi Tandaputra efter SM guld i herrdubbel 2019 i Sundsvall
Andi Tandaputra efter SM guld i herrdubbel 2019 i Sundsvall. Foto: privat

Emilia K Ekengren

emilia.ekengren@jakobsbergsfolkhogskola.se