NyheterSamhälle

Från skolkock till Tiktok-kändis

Mitt under pandemin blev Benjamin Delfi, 25, permitterad från sitt jobb i köket och startade ett Tiktok-konto. Idag har han 149 000 följare och är redo att satsa hundra procent på sina sociala medier.

Hösten 2020 började Benjamin Delfi arbeta i köket på Jakobsbergs folkhögskola. Inte långt efter anställningen blev kökspersonalen permitterad på grund av all distansundervisning. För Benjamin Delfi innebar det mycket ledig tid. Med en tidigare Youtube-karriär i bagaget bestämde han sig för att testa Tiktok. Han köpte en dyr pizzaugn och började spela in. Så fort de första videorna publicerades började förslag trilla in på vad för pizza han skulle laga härnäst. I flödet finns idag allt från taco-, godis- till lussebulls-pizza. 

Precis innan sommaren började kontot ta fart på riktigt. Under sommaren samarbetade Benjamin Delfi bland annat med en pizzeria där han sålde sina egna pizzor. Han märkte att marknadsföring på sina sociala medier gav resultat och tanken att kunna jobba med sina egna kanaler på heltid växte. 

– Jag har väl alltid vetat om att man kan tjäna pengar på sociala medier men jag har aldrig tagit det seriöst förrän när jag började göra några samarbeten. Jag kände att om jag lägger lite extra krut och har ett större mål så kan jag tjäna pengar på det. 

Nu har Benjamin Delfi köpt krog på Gotland, i Visby. Han planerar att under sommarsäsongen agera restaurangchef och under resten av året fortsätta arbetet med sina sociala medier. 

– Vi kommer ha öppet sex veckor på sommaren och förhoppningsvis kommer jag tjäna tillräckligt bra för att klara mig hela året. På så sätt kommer jag kunna slappna av och göra det material jag vill göra.

Efter årsskiftet kommer Benjamin Delfi, efter ett och ett halvt år, att lämna Jakobsbergs folkhögskolas kök. Våren kommer att innebära mycket praktisk planering inför sommarens krogöppning. Det finns också en lång lista på idéer för hans sociala kanaler. Han vill bland annat testa på att sända mer live, i form av cookalongs och tv-spel.

Foto: privat

Vad ser du mest fram emot? 

– Framförallt att få välja själv hur min vardag ser ut. Att få göra det jag vill själv.

Vad är målet med ditt arbete?

Jag vill bygga upp någon slags gemenskap där folk kan nå varandra genom mig. Målet är att nå en punkt där jag kan leva på att underhålla andra och framförallt föra andra lite närmare varandra. Under mitt arbete på olika skolor har det varit den tydligaste grejen och det skulle vara roligt att få göra det på heltid. 

Finns det någon reservplan?

– Nej det finns ingen sån. Vafan, ska man göra det här ska man inte tänka på en backup.

Kolla in Benjamin på Tiktok här.

Lou Mikko

lou.mikko@jakobsergsfolkhogskola.se