SenasteSport

Slalomtalangen Emelie Henning skadad

En korsbandsskada sätter stopp för Järfälla AK:s Emelie Hennings alpina säsong. Nu har hon en lång rehab framför sig. Det stoppar henne inte från att drömma stort inför framtiden – ett OS-guld i slalom är i sikte.

Förra säsongen gjorde den alpina talangen Emelie Henning debut i världscupen. Hon tog även sin första vinst i parallellslalom på europacupen i Kronplatz, Italien. 

För en månad sedan, en mörk och mulen morgon på ett träningsåk i Kåbdalis i Jokkmokk, var oturen framme. Hon halkade och det högg till i knät, ett så kallat carvingkast – och säsongen var över.
– Jag hörde hur det klickade till och kände ganska direkt att något var fel. Det kändes som att korsbandet var av.

Korsbandet gick inte av, men hon skadade det främre korsbandet, samt menisken och ledbandet i vänster knä. Efter en lyckad operation på knät väntar nio månaders rehab för Emelie Henning, för att kunna ta sig tillbaka till startporten.
– Just nu känns knät helt okej, jag har ont bitvis och har svårt med rörligheten.

Emelie Henning gick tidigare på skidgymnasiet i Malung och bodde där. Nu är hon tillbaka i Järfälla och kör sin rehab på Sofiahemmet i Stockholm.
– Knät följer planen. Men det är lite segt, alltså den mentala biten är jobbigare än vad knät känns. Det är så tråkigt att vara borta och inte kunna göra vardagliga saker. Att vara väldigt begränsad.

Emelie Henning
Emelie Henning kör rehab med en otros för att skydda sitt skadade knä.

Skidåkningen har alltid funnits i familjen Henning. När hon var mindre brukade de åka upp till Idre, Björnrike och Åre på loven. När hon sedan började träna alpint i tioårsåldern blev det naturligt att börja på Bruket och i Järfälla alpina klubb. Det är klubben i hennes hjärta, som hon tänker vara trogen genom karriären.
– Jag har alltid tävlat för Järfälla AK. Jag tycker att det är en bra klubb, det blir som en liten skidåkarfamilj.

Trots den tunga skadan ger hon inte upp skiddrömmarna. Hennes stora dröm är att vinna en totalcup, som världscupen, europacupen eller slalomcupen. Bland enskilda tävlingar håller hon ett OS-guld i slalom som den största att vinna.
– Det är den stora drömmen och målet.

När tar du hem OS-guldet?
– 2026 är jag ju 27 år. Ja, men 2026 säger jag då.

Om Emelie Henning:

  • Ålder: 21.
  • Bor: Järfälla.
  • Tävlar för: Järfälla alpina klubb.
  • Favoritgren: Slalom.
  • Favoritplats att åka på: Saas-Fee, Schweiz.
  • Höjdpunkter i karriären: Första europacupvinsten i parallellslalom och åttonde platsen i den totala europacupen i slalom förra året.
  • Förebilder: Lindsey Vonn när hon var yngre.

Text: Olle Strandberg
olle.strandberg@jakobsbergsfolkhogskola.se
Foton: Klas Rockberg