FamiljKulturSamhälleTeater

Järfällas enda biograf försöker överleva pandemin

Kallhälls biograf är den enda som finns kvar i Järfälla kommun. Biografen kämpar sig genom pandemin genom att erbjuda möjligheten att boka coronavänliga filmvisningar.

De flesta biografer i Stockholm håller tillfälligt stängt. Däremot erbjuder Folkets hus i Kallhäll en ljusglimt i denna ovanligt mörka tid på året. Där kan vänner och familjer, som längtar efter att kolla på en bra film, nu boka coronavänliga filmvisningar.

En privat filmvisning kostar två tusen kronor för ett sällskap på max åtta personer. Det går att välja bland både nya filmer och äldre favoritfilmer. Lokalen städas grundligt före och efter varje visning för att motverka smittspridning. Kiosken är öppen för den sötsugna och törstiga.

Jens Storm, verksamhetschef på Folkets Hus i Kallhäll uppmanar Järfällaborna att besöka biografen under julen. 

– Med god framförhållning kan vi nästan visa vilken film som helst på begäran. 

Hur är en kväll på Folkets hus med privat filmvisning?

– Du väljer en film, och vi bokar en dag som passar båda parter. På plats har vi ungefär samma utrustning som Filmstaden. Ljudkvaliteten är ett måste, om man kollar en film med grym musik, säger Jens Storm. 

Salongen har ihopfällbara stolar med klassisk röd färg. En bio med utrymme för över hundra personer
får nu endast åtta personer i taget avnjuta.

En svår framtid kräver kreativitet

Enligt en enkät gjord av Järfälla i Fokus via Facebook har majoriteten av tillfrågade svarat “nej” på frågan om de är villiga att betala två tusen kronor för en privat filmvisning för åtta personer, något som Jens Storm är väl medveten om.

–Många är tveksamma till att betala två tusen kronor när det endast får vara åtta personer. Men vi måste ha den summan för att inte gå med förlust. 

Det är inte bara pandemin som gör att biograferna tappar besökare. Streamingtjänster blir allt mer populära och är en stor bakomliggande faktor till uteblivna biobesök, menar Jens Storm. 

– Biobranschen känner av streamingtjänsternas framgång. För hundra kronor i månaden kan du få över tusen filmer hemma i soffan. Det går trögt för oss nu.

Hur kommer ni att gå tillväga i framtiden för att kunna konkurrera med streamingtjänsterna? 

– När vi visar filmer med ett specifikt fokus, till exempel en musikfilm om Thin Lizzy, kontaktar vi musikintresserade människor i kommunen och bjuder in till bio. Jag tror på nischade filmvisningar även efter pandemin, säger Jens Storm.

Folkets Hus

Adress: Gjutarplan 15, Kallhäll centrum

Nybyggd och invigd 2018

Kontakt: http://www.folketshuskallhall.se/#/home

Finns även på sociala medier.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Enkät

Enkäten på “händelser i Järfälla” visar att de flesta saknar att kunna gå på bio, men även att majoriteten inte heller visste om att biografen erbjöd filmvisning under pandemin. Kommunikationen mellan Folkets hus och enkätdeltagarna verkar således inte fungera optimalt.

Diagram över formulärsvar. Namn på fråga: Saknar du möjligheten att kunna gå på bio?. Antal svar: 47 svar.

Text: Axel Bridal

         Axel.bridal@jakobsbergsfolkhogskola.se

Foto: Axel Bridal