FamiljMat

TV4-finalisten Ina Drakfors bakar med mamma i minnet

Första gången Hela Sverige bakar-tv 4 finalisten Ina Drakfors, 45, träffade sin biologiska mamma föll bitarna på plats. Under juletid gör arvet från hennes mamma sig påmint och det blir extra mycket bakning.  Stjärnbagaren delar med sig av recept på sin specialitet – brända mandlar

När Ina Drakfors var 14 månader gammal blev hon adopterad från Korea, då hennes föräldrar inte hade det tillräckligt bra ställt för att kunna ta hand om henne. Idag bor hon tillsammans med sin man Joakim och deras tre barn i Viksjö, Järfälla. Redan som liten hade Ina ett stort intresse för bakning och flera år senare förstod hon var passionen kom ifrån. Som 27-åring fick hon kontakt med sina biologiska föräldrar för första gången. När hon träffade föräldrarna i Korea fick hon reda på att hennes mamma drev ett eget bageri. Då föll polletten ner. 

Mamman var en stark och driven kvinna, precis som hon själv.
– Ett år efter jag var i Korea gick min biologiska mamma bort. Jag blev så ledsen, men är tacksam över att jag fick möjligheten att hinna träffa henne, berättar hon i sitt sommarprat från 2014 i P4 Skaraborg.

Efter påtryckningar av vänner beslutade sig Ina Drakfors för att skicka in en ansökan till “Hela Sverige bakar” år 2013. Hon blev en av tolv deltagare av flera tusen sökande. Ensam hemma med tre barn började hon förbereda sina paradbak inför programmet. Hon skrev ned recept, inköpslistor och provbakade på tid. Det gällde att memorera varje steg, för att lära sig vilka moment och vilken ordning saker skulle göras.

Hon vann flest stjärnbagare-titlar under programmets gång och hamnade på en andraplats. Efter finalen rullade livet på i en väldig fart. 
– Jag fick möjligheten till att göra en massa roliga event och bakjobb som jag aldrig fått chansen att göra annars.

Efter sin succé har hon jobbat som konferensansvarig på ett hotell, men på grund av en knäskada var hon tvungen att byta yrke. Sedan ett år tillbaka är hon arbetsplatsspecialist på ett dataföretag, men på fritiden lägger hon lika mycket tid åt bakning som tidigare, särskilt nu i juletid. För Ina Drakfors är brända mandlar ett måste inför julens godisbord. Nedan kan du följa hennes recept för att göra dina egna. 

Inas brända julmandlar

Ingredienser:
1 påse (200 g) sötmandel
4 ½ dl florsocker
Cirka 1 tsk vaniljsocker
0,75 dl vatten
Röd karamellfärg eller färg efter önskemål

Gör så här:
Häll alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull eller stekpanna. Låt koka tills allt vatten kokat bort och sockret smular sig (Rör hela tiden). Låt sockret smälta upp igen så att det lägger sig som ett tjockt lager på mandlarna.

Fortsätt att röra hela tiden. När det börjar “knäppa” i mandlarna är det klart. Häll upp mandlarna på ett bakplåtspapper och låt de svalna. Enjoy!

Text: Leopoldine Bergström
leopoldine.bergstrom@jakobsbergsfolkhogskola.se
Foto: Privat