MatNyheter

Brist på nötkött – så påverkas Jakobsbergs kebabställen

Bristen på nötkött i Sverige och Europa har drivit upp priset på kebab. Enligt Aidin Yoce, som jobbar på restaurangen Ruccola i Jakobsbergs centrum, har kilopriset skenat iväg med femton kronor sedan årsskiftet. Trots det har de inte höjt priserna på kebabrätterna – än. Järfälla I Fokus gav sig ut till Riddarplatsen för att ta reda på hur kebabställena påverkats av prishöjningen. 

Aidin Yoce, 48, har jobbat på Restaurang Ruccola i drygt nio månader och förklarar varför de inte har några tankar på att höja priset för tillfället.

– Vi höjde priset på kebabrätterna för sex månader sedan, men just nu har vi inga planer på att höja ytterligare. Men det är klart, kommer det att fortsätta att vara brist på nötkött och inköpspriset på kebab fortsätter att höjas måste vi förmodligen agera på det, säger han och berättar samtidigt vad kunderna helst äter.

– Kebabpizzan säljer vi absolut mest av, den är väldigt populär. Skulle vi höja mer kanske folk drar öronen åt sig, vilket vi såklart inte vill. Men det är en svår balansgång det där, vi måste ju samtidigt få ekonomin att gå runt, säger Aidin Yoce.

Bara ett stenkast ifrån Ruccula driver Gabriel George, 61, Milanos Pizzeria. Inte heller han har höjt priserna på kebabrätterna, men menar att det bara är en tidsfråga. 

– Kilopriset har ökat med femton kronor och skulle det gå över tjugo kronor så kommer vi att behöva höja priserna. Vi vill såklart inte göra det men marginalen blir för liten om vi inte höjer. Vi har många stamkunder här som jag hoppas fortsätter att komma hit även om vi höjer priset lite. Vi är billigast i hela Jakobsberg just nu, och även godast, säger han och skrattar. 

– Sedan årsskiftet har vi kört en kampanj, där vi erbjuder våra kunder att köpa tre rätter men betala för två. Det har varit populärt och min bild är att det gett oss nya kunder. Men det handlar även om ekonomin generellt hos människor. Det har varit tuffa tider och det känner vi av. Vi försöker verkligen att hålla priserna så låga som vi kan, så att folk ska ha råd att komma hit, säger Gabriel George. 


Fortsätter man promenaden i centrum några hundra meter så finner man restaurangen Kebab Dudes. Hosam Jawad, 33, står i kassan och förklarar att han inte har stenkoll på inköpspriserna men berättar att de nyligen höjt priset på kebabrätterna.

– Vi säljer väldigt mycket kebab. Jag skulle säga att sju av tio kunder som kommer in och äter väljer kebab. Antingen rulle eller tallrik. Jag har tyvärr ingen koll på vad det kostar att köpa in allting, jag står bara här i kassan. Men jag vet att vi höjde priserna på våra kebabrätter med 10 procent för några veckor sedan. Om det har att göra med bristen på nötkött eller inte kan jag inte svara på, men jag gissar att det är en bidragande orsak, säger Hosam Jawad.





Text: Joel Näslund
joel.naslund@jakobsbergsfolkhogskola.se

Text och foto: Mikael Hansson
mikael.hansson@jakobsbergsfolkhogskola.se