SportTräning och hälsa

Järfälla fäktklubb fyller 50 år!

Sedan starten 1975 har klubben fostrat generationer av unga fäktare. Nu blickar de framåt med nya lokaler i sikte – men först väntar ett jubileumsfirande i träningshallen på Viksjöskolan. 

Inhyrda i Viksjöskolans lilla idrottshall är träningen i full gång. Eleverna steppar fram och tillbaka. De gör utfall, det piper och klingar när floretterna slår mot varandra och träffar motståndaren. Huvudtränare Germán Valero Parra hoppar runt längst långsida och vrålar- Framåt! Framåt! 

Järfälla Fäktklubb tränar på tisdagar, onsdagar och söndagar. Fäktklubben önskar utöka antalet träningstillfällen och har blivit lovade nya lokaler. Om ett par år flyttar dom in i simhallen i Jakobsberg. Den gamla simhallen rivs inte enligt den ursprungliga planen, den byggs i stället om till Sportkulturcenter. 

Uppvärming, sen är det dags att fäktas

Idag tränar nybörjargruppen, NGB-24.  Det är nio taggade pojkar och flickor från 8 till 12 år. Tränare Kristoffer Lundqvist, som själv tränat fäktning, håller i den inledande uppvärmningen. Inför träningens avslutande del, själva fäktningen, ser han till att de rödrosiga eleverna får på sig skyddsutrustningen och kopplar ihop diverse sladdar. Gruppen övar med florett som ofta används av nybörjare. Varje match är uppdelad i tre perioder 3 minuter med en paus på en minut. Träffarna ger poäng och den som kommer först till 15 poäng vinner. 

–Det bästa som kan hända i livet är fäktning! Det är som schack fast bättre, man måste ha en strategi och 100% koncentration, förklarar Germán Valero Parra med stor entusiasm.

Emil,12, Alvin,10 och Aron 10, tränar fäktning på Järfälla fäktklubb. Foto: Malin Cederholm

Han ser ett ökat intresse för fäktning. Förutom att det är kul, anser han fäktning vara bra för barn och ungdomar. Valero Parra menar att dem får lära sig koncentration och att kontrollera sig. De övar också på att ta plats och avancera framåt. 

Klubben startade 1975 och fyller alltså 50 i år. Fest blir det i början av juni, på klubbens sista träningstillfället för säsongen. Planerna är inte spikade i dagsläget men festen blir i träningslokalen i Viksjöskolan.

För den som vill prova på fäktning finns flera tillfällen. Klubben deltar varje år på Görvälndagen i juni och skolelever kan testa att fäktas på Ängsjölyftet i maj-juni. Mer information finns på klubbens hemsida. Födelsedagsfest blir det i början av juni, på klubbens sista träningstillfället för säsongen.

Om fäktning:

Fäktning är en av de äldsta sporter i OS sedan starten 1896. Kvinnliga fäktare fick tävla i OS från 1924. På 70-talet var fäktning Sveriges mest framgångsrika sport i sommar-OS. 

Vapen:

Värja är ett stötvapen där en träff med spetsen ger poäng. Träffytan gäller hela kroppen.

Florett, också ett stötvapen och det vanligaste vapnet. Träffytan gäller överkroppen och matcherna går fortare.

Sabel, man hugger i stället för att sticka, träffytan gäller överkroppen. 

Spetsen på värja är fjädrad som trycks in vid träff, träffen registreras elektroniskt. För florett och sabel registreras träff när vapnet i metall möter metallen i dräkten. Banan kallas för pist och är 14 meter lång och 1,5 meter bred. Hamnar man utanför gills inte träffar och matchen stoppas tillfälligt.

Text och foto: Malin Cederholm
malin.cederholm@jakobsbergsfolkhogskola.se