KulturNyheterSenaste

Skådespelaren och journalisten lär sig svenska på Jakobsbergs folkhögskola

På Jakobsbergs Folkhögskola läser Marharyta “Rita” Zhuravel och Svetlana “Svita” Berezovska svenska sedan mitten av oktober. De är några av de ukrainska flyktingar som fått plats på den populära kursen Svenska från dag ett. 

Med papper, penna och gester berättar Marharyta och Svetlana om sig själva på den svenska de hittills lärt sig. Någon gång tar vi till översättningsverktyg på nätet men då inser jag min oförmåga att läsa den ukrainska varianten av kyrilliska alfabetet.

“Rita” Marharyta Zhuravel, Järfälla, ursprung Poltava Ukraina.

“Jag kommer från Poltava där jag arbetade som skådespelare och sångare sedan 1991 på en teater uppkallad efter Gogol (en ukrainskfödd rysk författare). Framförallt sång är min passion och sedan jag var liten var det min dröm att sjunga. Jag studerade både musik och pedagogik i Poltava, under 8 år på universitet. Klassisk sång och estrad-sång är min grej. Edith Piaf! Min röst har ett brett register, jag är både sopran och alt. ABBA känner jag till från Sverige, dom är fantastiska. Känner du till sångerskorna Ruslana och Tina Karol från Ukraina? Jag har just börjat studera svenska tre timmar om dagen, jag kom hit i mars 2022. Jag vill prata mer och lära mig språket genom att jobba med musikal, sjunga solo eller i kör. Svenskarna är lugna. Jag är nog lite mer italiensk och passionerad.” 

“Svita” Svetlana Berezovska, Vällingby, ursprung Kiev Ukraina

“Min hemstad är Kiev men jag arbetade som journalist i Kaliningrad i Ryssland i tretton år. En av tidningarna hette Novye Kolesa (en oberoende rysk tidning som lades ner 2019). Jag skrev artiklar om många olika ämnen och särskilt gillade jag att skriva med humor. Skrivandet i sig var något jag verkligen gillade. En tid var jag även reklamare. Min väg till att bli reporter var lång. Jag studerade pedagogik och matematik på universitet i fem år. Jag kom till Sverige redan 2018 och nu går jag en kurs i svenska. Språket är jättesvårt, särskilt svårt är att förstå när folk pratar. När jag kom hit förstod jag ingenting. Skriva är lättare. Svenskarna är organiserade, dom har alltid en plan i huvudet. Och dom är praktiska och driftiga, dom gör många saker. Jag vill gärna jobba med journalistik på något sätt, kanske reklam eller design.” 

I klassen På Jakobsbergs Folkhögskola är de flesta kvinnor, eftersom männen är kvar i hemlandet som soldater. Många av kvinnorna bor tillsammans och en del har med sig sina barn. Dagersättningen för asylsökande ligger på 71 kronor per dag och har inte höjts sedan 1994. Den stora grupp flyktingar som kommit till Sverige, förväntas leva under de här förutsättningarna under hela den tid som massflyktsdirektivet gäller, vilket kan bli upp till tre år. Migrationsverket ser just nu över frågan om hur man praktiskt ska gå tillväga för att förlänga tillstånden.
Kursen “Svenska från dag 1” på Jakobsbergs Folkhögskola
Denna kurs är för dig som är asylsökande. Syftet med kursen är att du ska lära dig grunderna i det svenska språket så att du kan göra dig förstådd och förstå andra i vardagliga situationer samt att du ska få kunskap om Sverige, svenskar och det svenska samhället. Undervisningen utgår från folkhögskolans pedagogik som betonar aktivt deltagande, samtal och gemensamt lärande i grupp. Vi lär genom mötet med varandra. Studierna utformas utifrån deltagarnas förkunskaper. Vi lyssnar in dina önskemål och behov när vi planerar inför arbetet med kursen.

Josefine Chiacchiero

josefine.chiacchiero@jakobsbergsfolkhogskola.se