På spaning efter Järfällas kultur

Från den anrika kullen Jakobsberg, spanar vi ut över Järfälla kommun i jakten på kultur- och nöjesnyheter. Vid en första anblick kastas vi 400 år tillbaka i tiden. På kullen står en gård vid namn Jakobsberg som tillhörde friherrinnan Brita Cruus, den gård hon fick i morgongåva från sin make Jakob Lilliehöök. Brita Cruus levde i en tid då Sverige storslaget expanderade genom våldsamma krig och erövringar och för svenska folket innebar det stora umbäranden och höga skatter. Nästan hela Östersjön låg under Gustav II Adolfs styre, trots att skeppet Vasa gjort totalt fiasko under sin jungfrufärd. På det vetenskapliga och konstnärliga planet utvecklades också Sverige enormt genom Drottning Kristinas kontakter från den europeiska kontinenten. 

I Brita Cruus fotspår framför hennes egna krog på Barkarby torg.
“Kom tillbaka imorgon, då har jag all juldekoration på plats!”,
ropar fastighetsskötaren entusiastiskt från andra sidan gården.
Foto: Josefine Chiacchiero

Liksom Drottning Kristina, gick Brita Cruus sin egen väg. Brita Cruus var en driftig kvinna med ett stort matintresse och hon ägde flera gårdar i området. Inte minst öppnade hon en egen krog där det bjöds på högadliga middagar. En receptsamling med spännande barock-måltider har återfunnits och troligen är det Brita Cruus egna anteckningar. Bland annat bjöds det på abborrar fyllda med äpplen. Idag drivs Wärdshuset Lasse Maja på samma gård, på Barkarby Torg.  

På Jakobs gård bedrev Brita Cruus djurdrift och jordbruk med köksträdgård och kryddgård. Ännu idag finns odlandet kvar på denna kulle, om än i annan bemärkelse. Idag kultiveras studenterna på Jakobsbergs Folkhögskola och bland flera program erbjuds en konstlinje. Bland annat läggs fokus på att utforska måleri i nära relation till naturen. I Järfälla kommun finns också numera två konsthallar som kompletterar varandra med sina olika inriktningar.

Över hela Järfälla kommun finns ett varierat utbud av konstnärliga och kulturella aktiviteter, alltifrån hårdrocksklubb till gammeldans och många av aktiviteterna är gratis för alla åldrar. Kommunen har flertalet anställda kultursekreterare med olika ansvarsområden. Kultursekreterare Mats Ekberg berättar för oss om det unika projektet ”Amatörer möter proffs” där barn och unga får träffa professionellt utövande artister i pedagogiska workshops under skoltid. Eleverna har dansat flamenco och indiska danser redan från förskoleklass. Några tomrum finns förstås och en av frågorna vi ställer oss handlar om den anrika biografen Falken – hur länge ska den stå tom?

Barkarby torg har kulturhistoriska rötter åt alla håll. Foto: Josefine Chiacchiero

Att Järfälla är en kulturkommun med djupt förankrad fokbildningskultur finns ingen tvekan om. På Bas Konsthall kommer man dessutom framöver genom ny teknik kunna ta del av invigningsutställningen “Bilder härifrån II”, en fotoutställning med bilder från Järfälla 1959–1979. Här återges en tid av ungdomsgårdsmusik i socialdemokratisk anda och folkhögskoleliv med miljöaktivistisk propaganda. Frågan är ändå hur utbudet i kommunen kommer att se ut framöver. Den nya kommunfullmäktige tillträder 12 december och lagom till jul kommer besked om kulturbudgeten för kommande mandatperiod, vilket vi meddelas i mailkontakt med kulturchefen i Järfälla, Agneta Danielsson.

Järfälla kyrka med anor redan från 1100-talet. Foto: Josefine Chiacchiero

Vår sista spaning sveper denna gång över Järfälla Kyrka som grundades redan på 1100-talet. Här finns vackert smidda dörrar med fabeldjur, solkors och liljor. I närheten finns även en pyramid och ett fattighus. Och några steg därifrån är vi tillbaka i Britas fotspår, på krogen, innan vi återvänder till Jakobs gård. Vi har hört att det där Huset på Höjden i Järfälla också är något alldeles extra, ett kulturmecka, men det får vänta till nästa gång. Kanske hinner ni före?

Josefine Chiacchiero

josefine.chiacchiero@jakobsbergsfolkhogskola.se