KulturMusikSamhälle

Möt kusinerna bakom sista festen på Riddar Jakob

Riddar Jakob har fått människor från hela Stockholm att vallfärda till Jakobsbergs Centrum sedan 1970-talet. På Valborgsmässoafton har klubben sin sista fest i de historiska lokalerna. Kvällens arrangörer är tre kusiner som kallar sig för J.O.C Events.

Producenten och dj:n Charlie CB Bangers Mulumba, dj:n Jean Claude SeanBoogieDown Raphael och eventplaneraren Oscar Chamba bildar tillsammans J.O.C Events. Kusinerna har slagit sig samman för att bidra med lyx, klass samt afro och fransk-urban musik till Sveriges klubbscen. På lördag 30 april arrangerar de Riddar Jakobs sista kväll någonsin.

Visionen att skapa egna evenemang började med att Charlie Mulumba och Jean Claude Raphael som under flera år jobbat som dj:s alltid drömt om att driva en egen nattklubb tillsammans. Oscar Chamba kommer inte från musikbranschen men blev involverad då de tre kusinerna står varandra nära. I somras reste de till Barcelona och det var efter ett besök på nattklubben The Golden Rose Party som drömmen om att skapa egen klubb växte sig starkare. 

Grundare av J.O.C Events. Till vänster Charlie Mulumba, i mitten Jean Claude Raphael, till höger Oscar Chamba.
Foto: Enk.Elias

– Vi såg hur de tog hand om sina gäster och vilken hög klass det var på festandet. Det är något som vi tycker saknas i Sverige. Vi kände att vi ville försöka skapa samma känsla på Sveriges klubbscen, berättar Jean Claude Raphael.

När de kom hem till Stockholm fortsatte Charlie och Jean Claude att jobba med samma krögare som tidigare. Dock valde krögarna att efter ett år avsluta samarbetet. Det var något som kändes tråkigt när det hände men som kusinerna är tacksamma för idag.  

– Om inte det hade hänt hade J.O.C Events inte funnits idag. När en dörr stängs öppnas en annan, säger Charlie Mulumba. 

Samarbetet tog slut i oktober 2021 och efter en månads hårt arbete kunde J.O.C Events välkomna sina första gäster till Riddar Jakob i Jakobsberg. Men nu ska den legendariska klubben rivas och kusinerna arrangerar den allra sista klubbkvällen. 

– Det känns tråkigt såklart. Riddar Jakob var startskottet för oss och de som bor i närheten uppskattar att vi skapade något i Järfälla, säger Mulumba.

– Men vi är inte ledsna. Samarbetet med Riddar Jakob har varit på topp och tack vare det har vi kunnat bygga vårt namn. Nu är det dags för nya möjligheter och planen är att vi ska etablera oss mer centralt inne i Stockholm City, säger Oscar Chamba. 

Charlie sköter dj:andet och bokar artister, Oscar tar hand om gästerna och Jean Claude är festens hypeman. När det gäller planering och marknadsföring tar de alla beslut tillsammans.

– Det hjälper nog att vi är familj för vi trivs så bra med varandra, samarbetet flyter alltid på fint, säger Oscar Mulumba.

Hård konkurrens i en hård bransch 

J.O.C Events hämtar inspiration från klubbar i Spanien, Paris och London och hoppas kunna förmedla känslan av att man festar utomlands på deras events. Men konkurrensen är hård och det är inte lätt att få in en fot i klubb-branschen. Charlie som arbetat som musikproducent i över åtta år jämför det med musikbranschen. 

– Det är hård konkurrens och allting handlar i princip om kontakter i slutändan. Vi fokuserar på vår grej. Alla gör sina event på sitt sätt och det respekterar vi. Om vi får en inbjudan till en annan klubb dyker vi mer än gärna upp och visar vårt support, säger Charlie Mulumba. 

Utöver den hårda konkurrensen så upplever Charlie, Jean Claude och Oscar att det finns en diskriminering och underliggande rasism från många krögares sida.

– Det här landet vill inte ha vår typ av folk eller musik. Vi ser en diskriminering och rasism från de flesta krögares och nattchefers sida. Det är svårt att få in en fot på ett etablerat ställe om man spelar afromusik då de flesta krögares svar är att det ”bara blir bråk”. Musiken skapar inte bråken, alkoholen gör det. Vissa människor kan inte bete sig när de dricker. Det är ett problem som finns på de flesta nattklubbar oavsett genre av musik, säger Charlie Mulumba. Jean Claude och Oscar instämmer.  

Vad behövs göras för att det här ska upphöra?

– Rasismen kommer inte försvinna idag. Den har funnits sedan innan vi föddes. Krögarna i Sverige behöver öppna sina sinnen och se på hur de framgångsrika klubbarna utomlands gör. Krögarna måste också börja jobba med sig själva och sluta tänka på hur folk ser ut. De missbrukar sin makt genom att döma personen innan de väljer att jobba med en. De borde tänka att det är en businessmöjlighet men det gör de inte, säger Mulumba. 

Grundare av J.O.C Events. Till vänster Oscar Chamba, i mitten Jean Claude Raphael, till höger Charlie Mulumba. Foto: Enk.Elias

Sista kvällen på Riddar Jakob 

Den sista klubbkvällen på Riddar Jakob avslutas på Valborgsmässoafton. Hiphopartisten Seedy har bokats som liveakt kvällen till ära. Seedy, ett välkänt namn på den svenska hiphopscenen, är nu aktuell med sin senaste EP New Drilla In Town. Han kommer se till att stämningen är på topp. 

– Det blir spännande. VIP:en är redan slutsåld och nu finns det bara några biljetter kvar. Vi hälsar alla gäster varmt välkomna till vår sista kväll på Riddar Jakob, säger Oscar Chamba.

J.O.C Events har stora planer för framtiden. De drömmer om att expandera internationellt och leverera klubbkvällar i toppklass till de länder som inspirerat dem. Men först väntar fler klubbkvällar och hårt arbete i Sverige.

– Tack vare Riddar Jakob har vi kunnat visa för Stockholm att vi både finns och hörs. Vi tror att ryktet sprids. Vi har mycket att ge och är väldigt passionerade. Om det är någon som kan göra event så är det vi, säger Jean Claude.


Riddar Jakobs historia

  • Klubben grundades år 1971 med namnet Riddar Jakob och folk från hela Stockholm har genom åren vallfärdat till klubben. 
  • I början av 2000-talet döptes klubben om till Millenium – sedan till Riddar Jakob igen och sedan till Palace och tillslut till Riddar Jakob igen. Riddar Jakob är Järfällas enda nattklubb. 
  • Under åren har klubben haft flera ägare och i över tio år har klubben drivits av Samer Chammas och Andreas Ahlberg.
  • Sista chans för dans på Riddar Jakob är på Valborgsmässoafton den 30 april.
För mer information om helgens valborgsfest och J.O.C Events, besök kusinernas Instagram: @jocevents1
Oscar Chamba
Ålder: 30 år
Bor: Solna
Yrke: Busschaufför och grundare av J.O.C Events
Kuriosa: Har på sig J.O.C Events merchkläder under sina bussarbetspass. 
Jean Claude Raphael
Ålder: 30 år
Bor: Jakobsberg
Yrke: DJ och grundare av J.O.C Events
Kuriosa: Känd för sitt speciella buggsteg som gav honom namnet ”SeanBoogieDown”
Charlie Mulumba
Ålder: 26 år
Bor: Jakobsberg
Yrke: Producent, DJ och grundare av J.O.C Events
Kuriosa: Har tillsammans med producenten Castro precis sålt platina för låten Hey Chica med ADAAM och D50. Låten har streamats över 8 miljoner gånger.

Stella Johansson Svärd

stella.svard@jakobsbergsfolkhogskola.se