FeatureNyheterSamhälleSenaste

Järfälla integrerar nyanlända genom projekt

I år har Järfälla kommun tagit emot 110 nyanlända personer, nästa år tar de enbart emot 53 stycken, berättar kommunalrådet med ansvar för integration, Aphram Melki (C). Kommunens integrationsarbete fortsätter dock i stort sett med oförminskad fart.

Järfälla kommun bedriver flera integrationsprojekt. Ett av dem är mentorsprojektet för nyanlända. Varje torsdagskväll kommer mentorer till det tidigare vandrarhemmet Majorskan där det numera bor ett femtiotal nyanlända från Afghanistan, Eritrea och Somalia.  På andra våningen doftar det storkök, persiennerna är på halvstång i nakna fönster och en liten bordjulgran står i ett hörn.  Härinne i stora salen har samordnaren Barbra Duarte dukat upp med mackor, frukt, te och kaffe. Runt det stora ljusa träbordet sitter sammanlagt fyra mentorer och ett tiotal nyanlända och deras ivriga samtal på olika språk skapar ett stimmigt sorl.
–Projektet är tänkt att fungera som en bro mellan civilsamhälle och nyanlända. Cirka 50 organisationer står bakom projektet, varav några bidrar med mentorer. Ofta är också en gäst med på träffarna såsom polisen och biblioteket och berättar om sin verksamhet, berättar Barbra Duarte.

Omid Darvish är mentor sedan ett och ett halvt år tillbaka. Han kommer från moskén Imam Ali Islamic Centre. Han berättar att han får mycket frågor från nyanlända om studier och jobb, folk vill tjäna pengar och alla vill stå på egna ben. Bostäder är också en viktig fråga då många nyanlända är trötta på att bo på vandrarhemmet.

Gholam Reza Jafari är deltagare på mentorsträffen. Han kom till Sverige från Afghanistan 2015.
– Sverige är ett fantastiskt samhälle på många sätt, men ganska osocialt. Den sociala biten är därför det viktigaste med träffarna, säger han.

Fakta

  • Kommunen har en ”dag-ett-garanti” som innebär att nyanlända direkt ska sättas i sysselsättning såsom skola eller arbete
  • Andra integrationsprojekt i kommunen är svenska med baby, Järfällanavet för integrations mingel, samt interreligiösa nattvandringar. Projektet Järfällakompis ligger på is
  • Appen Etablerad ska hjälpa nyanlända med jobb, språk och samhällsinformation. Den har cirka 400 användare och kostade 500 000 kr att ta fram
    Källa:
    Aphram Melki, Alexander Rajsic

Text och bild:
Sara Rooth
sara.rooth@jakobsbergsfolkhogskola.se

Lämna ett svar