FeatureMiljöNyheterSenaste

Klimatmanifestationen Fridays For Future fortsätter i Järfälla

Den 20 augusti inledde 15-åriga Greta Thunberg sin klimatstrejk utanför Riksdagshuset i Stockholm. I Järfälla har manifestationerna i form av öppna möten nu pågått på Riddarplatsen sedan 30 november. Ifokus’ reporter träffade initiativtagaren Thomas Stenholm för att stämma av hur det går.

– Klimatträffarna fortsätter varje fredag i Järfälla och det brukar komma mellan 20-40 personer varje gång. Alla partier har fått en inbjudan att delta i manifestationerna men än så länge har bara Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet visat sitt intresse. Vi har tagit fram ett medborgarförslag (”En klimatomställnings- och folkbildningsplan för nollutsläpp till år 2030 i Järfälla”: https://www.mittskifte.org/petitions/en-klimatomstallnings-och-folkbildningsplan-for-nollutslapp-till-ar-2030-i-jarfalla) och vårt mål är att lämna in det före jul.

För Thomas, som har ett miljöengagemang som väcktes redan när han var liten, kändes det naturligt att se till att demonstrationer kom igång även i hans hemkommun.
– Jag tycker att kommunen behöver folkbilda om klimatfrågorna. Just nu är det de som är intresserade som engagerar sig. Det är också viktigt att fånga upp våra ungdomar, som har imponerats av Greta Thunbergs strejk och vill göra något, de med.

De som kommer till manifestationen bjuds på kaffe eller varm choklad (ta med egen mugg!) och Thomas hembakade veganska drömmar samt information om medborgarförslaget. Man får gärna ta med plakat med budskap till Järfällas politiker.

Tiden är något justerad för att fler ska ha möjlighet att delta: Alla är välkomna mellan kl 15-17 på fredag!

Text:
Ursula Rundin
ursula.rundin@jakobsbergsfolkhogskola.se

Bild:
Katarina Pierre

 

 

Lämna ett svar