FeatureNyheterSamhälleSenaste

Alliansen slopar sommarjobbsgarantin för Järfällas ungdomar

Garantin som infördes av de rödgröna 2015 har varit populär hos kommunens unga. Förra året sökte nästan två tredjedelar av Järfällas ungdomar sommarjobb. Nu vill alliansen slopa sommarjobbsgarantin.

Alla ungdomar i gymnasieålder, 15–18 år, som söker sommarjobb genom kommunen har sedan 2015 fått ett. De sökande har ökat för varje år och kommunen har fått kämpa med att hitta platser åt alla.

-Satsningen på sommarjobbsgarantin har varit kraftig underfinansierad redan sedan de rödgröna införde den. När allt fler har sökt har det också lett till att man hittat på jobb som egentligen inte finns för att tillgodose allas viljor, säger kommunstyrelsens ordförande Emma Feldman (M).

Sommarjobben som kommunen garanterar heter egentligen feriepraktiker eftersom ungdomarna inte är formellt anställda eller ersätter någon på deras arbetsplats. Jobben är snarare en form av två veckor lång praktik eller prova-på-anställning.

-Vi är givetvis positiva till att så många ungdomar blir sysselsatta på sommaren men vi är också starkt kritiska till att sommarjobbsgarantin undanhåller ungdomar från den riktiga arbetsmarknaden. Vi vill hjälpa de unga att få verkliga anställningar istället för två veckors hitte-på-jobb, säger Emma Feldman.

Den rödgröna oppositionen är mycket negativ till avvecklingen av sommarjobbsgarantin.

-Ungdomar har fått en första fot in på arbetsmarknaden, många tjänar egna pengar för första gången, det blir ett tillfälle att knyta sociala kontakter och polisen har vittnat om att det blir lugnare på gatorna när fler ungdomar är sysselsatta, säger ordförande för Socialdemokraterna i Järfälla Eva Ullberg.

Slopandet av sommarjobbsgarantin är en del av alliansens budgetförslag som förra veckan röstades igenom i kommunstyrelsen men som också måste röstas igenom på kommunfullmäktige den 17e december.

 

Vad tycker du om den slopade sommarjobbsgarantin?

Christian Malki, 18, gymnasieelev, Jakobsberg, har jobbat tre somrar genom kommunen

– Det är en dålig idé. Unga här har svårt att hitta jobb och vi behöver extrapengar. Det är hårt mot oss. Jag har jobbat tre somrar genom kommunen och fått bra erfarenheter för framtiden.

 

 

 Lucia Galeano, 18, gymnasielev, Barkarby, har jobbat en sommar genom kommunen

– Det är jättedåligt. Många unga behöver den första erfarenheten. Om det inte är garanti så tappar man hoppet. Man kommer tänka att ”de väljer inte mig”. Sedan är det en fördel att man söker riktiga jobb istället för kommunens men ingen vill ha en om man inte har någon tidigare erfarenhet. Kommunjobben stärker vårat självförtroende. Nu har jag ett riktigt jobb men jag hade aldrig sökt det utan erfarenheterna från sommarjobbet.

 

 

Samuel Pohlberg, 17, gymnasielev, Jakobsberg, har sommarjobbat två somrar genom kommunen

– Det är inte bra. Om man vill ha sommarjobb ska man få det. Det kanske är dåligt att man förlitar sig på att kommunen fixar jobb åt en men samtidigt så kommer det bara bli färre som sommarjobbar. Nu måste man känna någon som ger en ett jobb. Det gör inte alla ungdomar här.

 

 

Text och foto: Felicia Hassan

felicia.hassan@jakobsbergsfolkhogskola.se

Foto på kommunalhuset: Mikael Nasberg

Lämna ett svar