MatMiljöNyheterSenaste

Järfälla – en av de djurvänligaste kommunerna 2024

Montage: Rebecka Folkving

Vegetarisk mat, djurskyddskrav och ingen turbokyckling. Så lyder kriterierna när organisationen Djurens rätt listar Sveriges djurvänligaste kommuner.

Intresseorganisationen Djurens rätt placerar Järfälla som en av de mest djurvänliga kommunerna i Sverige. Utmärkelsen baseras på en undersökning som mäter hur väl kommunerna prioriterar växtbaserade produkter och höga djurskyddskrav vid inköp av mat till skolor och förskolor. 

För att få höga poäng av Djurens rätt ska man gärna välja bort den så kallade turbokycklingen. Något var fjärde kommun kommer göra inför nästa upphandling enligt undersökningen.

Turbokycklingar är kycklingar som med hjälp av avel får dem att växa onaturligt snabbt vilket orsakar stort lidande för djuret. 

– Det är otroligt glädjande att se att Sveriges kommuner fortsätter att satsa på vego. Att fler dessutom sätter ner foten mot det systematiska lidandet i kycklingfabrikerna är ett viktigt steg i rätt riktning som kommer att göra skillnad för väldigt många djur, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens rätt i ett pressmeddelande.

Sveriges mest djurvänliga kommuner 2024

1. Eskilstuna
2. Burlöv  
3. Härryda
4. Karlstad och Kristianstad (delad placering)
6. Knivsta
7. Tierp
8. Gotland och Järfälla (delad placering)
10. Håbo 

Text: Rebecka Folkving
rebecka.folkving@jakobsbergsfolkhogskola.se