FamiljNyheterPolitikSamhälleSenaste

För stora barngrupper i Järfälla – nya politikerna lovar förändring

Barngrupperna i Järfällas förskolor är de fjärde största i Sverige. I år röstade Järfällaborna för ett maktskifte och det nya kommunstyret uppger att de ökar resurserna till förskolorna.

Foto: Pixabay

Enligt statistik från Skolverket är sju av tio barngrupper större än rekommenderat i Järfälla. Det är den fjärde högsta siffran i hela landet.

Valet 2022 röstade Järfälla för ett maktskifte och kommunen kommer nu att styras av Socialdemokraterna och Centerpartiet. Socialdemokraterna skriver på sin hemsida att “skolor och förskolor ska få bättre förutsättningar att möta alla elevers olika behov. Vårt mål är att minska barn- och klasstorlekarna och anställa mer personal i verksamheterna”.

Järfälla i Fokus har frågat kommunstyrelsen när ska detta ske. 

Eva Ullberg, kommunstyrelsens ordförande och socialdemokrat, svarar i ett mejl till Järfälla i Fokus:

”Just nu befinner vi oss i ett tufft ekonomiskt läge, med ett krig i Europa och stigande inflation. Därför är vi glada över att vi igår kunde presentera en budget där vi generellt ökar resurserna till förskola och skolan samtidigt som vi ökar anslagen till eleverna med störst behov. (…) Sen är den här frågan större än bara resurser. Vi kommer arbeta aktivt med det under mandatperioden.”

Storleken på förskolegrupperna är något som påverkar arbetsmiljön. En anonym Järfällabo beskriver hur hen studerade till förskolepedagog men hoppade av efter en termin på grund av förutsättningarna:

– Alla som jobbar på förskolan känns väldigt trötta. Många äldre var sjukskrivna. Man vill inte sluta sin jobbkarriär med att vara sjukskriven. 

Källan har barn på förskola i Järfälla och upplever även som förälder att grupperna är för stora och pedagogerna för få:

– Pedagogerna har inte koll, man måste ringa rektorn varje dag.

Moa Beckman

moa.beckman@jakobsbergsfolkhogskola.se