PersonporträttSportTräning och hälsa

Järfällasonen Filip Sandberg tävlar om SM-guld

På bild: Filip Sandberg Fotograf: Jörgen Bergkvist

Efter två spelade finalmatcher står det 1–1 mellan Skellefteå AIK och Rögle BK i Svenska Hockeyligan. Filip Sandberg, 29, som är uppvuxen i Barkarby och forward i Skellefteå, är nu redo att ge allt för att säkra segern.

– Om vi vinner blir det en jäkla fest.

I förra veckan stod det klart att det blev Skellefteå AIK som spelar om SM-guldet mot Rögle BK. Nu har två av sju matcher spelats och finallagen har vunnit varsin match med endast ett mål vardera. Järfällasonen Filip Sandberg, 29, laddar nu inför tredje mötet i Ängelholm på torsdag.

– Det ska bli kul, det har börjat med två tajta matcher så det kommer nog bli två lika tajta framöver. I finalen blir det lite hårdare spel så det gäller att höja sig ännu mer nu. Det är ett duktigt lag vi möter, de har bra försvarsspel och lämnar inte öppet för många lägen.

Först till fyra segrar tar hem mästerskapstiteln i Svenska Hockeyligan, SHL, och fem matcher återstår alltså nu – om inte något lag kniper guldet innan dess. För Skellefteå och forwarden Filip Sandberg är vinstsuget stort, efter att de förlorade mot Växjö i femte finalmatchen förra året.

– Ett guld skulle passa bra nu, säger Filip Sandberg, men de första två matcherna är ett kvitto på att det kommer att bli tajt. Vi kollar på varje match i efterhand och utvärderar. Den som lär sig mest från varje möte kommer att vinna.

För Filip Sandberg skulle en seger dock inte bli första SHL-vinsten – redan 2017 tog han guld tillsammans med sitt dåvarande lag HV71. På sin meritlista har han bland annat guldmedalj från TV-pucken och flera silver från diverse juniormästerskap.

Det var storebror Christian Sandberg som inspirerade till hockeyintresset från början. Som barn åkte Filip Sandberg mycket skridskor i Järfälla ishall och den allmänna uterinken. Han startade sin karriär som ungdomsspelare i Solnabaserade AIK och har spelat i både finska och amerikanska ligor. Efter drygt 300 SHL-matcher skrev han kontrakt med Skellefteå 2021, som förlängdes i maj 2023. Hur framtiden ser ut är Filip Sandberg dock försiktig att sia om, än så länge har han inget kontrakt inför nästa säsong.

– Jag och min sambo trivs bra i Skellefteå, men det är alltid lika kul att se var man hamnar. Utbudet är väldigt brett nu när jag inte har signat med någon, så det är förväntansfullt.

Inför torsdagens tredje finalmatch mot Ängelholmslaget Rögle står vila, mat och träning på schemat för Filip Sandberg. Han är hittills nöjd med både sin egen och Skellefteås insats i serien.

– Vi har tagit oss till final av en anledning. Nu gäller det att våga utmana Rögle på isen. Om vi vinner blir det en jäkla fest!

Text: Kattis Folkeson
katarina.folkesson@jakobsbergsfolkhogskola.se