NyheterOkategoriserade

Järfälla-elever bygger lekstuga i SM

Anton Cortes Eliasson, Emelia Söderström och Malte Hoffman tävlar för Järfälla gymnasium i Yrkes-SM. Foto: Privat/ Anton Cortes Eliasson.

Vem är bäst på att bygga i trä? Det är något elever från Järfälla gymnasium tävlar om just nu i Yrkes-SM. Anton Cortes Eliasson är en av de tävlande. 
– Det känns lite pirrigt. 

Tre elever från bygg- och anläggningsprogrammet på Järfälla gymnasium tävlar i kategorin Träarbeten på årets Yrkes-SM i Karlstad.

Yrkes-SM är en tävling där Sveriges mest yrkesskickliga ungdomar gör upp om vem som är bäst på sitt yrke. Yrkena de tävlar inom kan vara allt från byggarbetare och IT-tekniker till hundinstruktör och guldsmed. Tävlingen pågår mellan 23-25 april och totalt tävlar ungefär 190 ungdomar i 32 olika grenar. Eleverna tävlar i lag om tre personer. Järfälla gymnasium skickar Anton Cortes Eliasson, Emelia Söderström och Malte Hoffman. De sex bästa skolorna inom varje tävlingskategori är de som får tävla inom Yrkes-SM. 

Anton Cortes Eliasson, 16 år, går i ettan på bygg- och anläggningsprogrammet och är taggad på tävlingen. 
– Det känns som en bra och rolig möjlighet!

I år går tävlingen inom kategorin Träarbeten ut på att, efter en ritning, bygga en lekstuga från grunden. Det lag som bygger lekstugan så exakt efter ritningen som möjligt vinner. 
– Allting är måttsatt och då gäller det att göra rätt. Är till exempel något 2 millimeter fel så blir det poängavdrag, säger Michal Gustafsson, tävlingsansvarig för kategorin träarbeten.

Text: Ida Lagerwall
ida.lagerwall@jakobsbergsfolkhogskola.se