Nyheter

Kallhälls tennishall totalförstörd: “Det är sorgligt”

Bildtext: På morgonen den 20 april upptäckte tennisspelare en rökdimma i hallen. Brandkårer från hela regionen kämpade för att släcka branden men hallen gick inte att rädda. Foto: Marcus Nyberg

I helgen brann tennishallen i Kallhäll ner. Larmet kom in till räddningstjänsten på lördagsmorgonen och i början av veckan pyrde det fortfarande från den totalförstörda byggnaden. Nu vittnar tennisklubben om svårigheter att hitta tennistider för sina spelare i andra hallar. 
– På kvällstid är det fullt nästan överallt, säger Mats Groth, ordförande i Hallkommitté och Tennissektion IF Triangeln. 

Det var vid 08:02 på lördagsmorgonen som larmet kom in till Attunda brandkår i Järfälla. Branden startade i hallens driftcentral, men orsaken är fortfarande okänd. Polisen misstänker inget brott och ingen person kom fysiskt till skada vid händelsen. Ett tjugotal brandstyrkor från hela regionen var involverade i släckningsarbetet som avslutades natten till söndag.  

Tennisklubben har fem träningsgrupper på kvällarna och veteraner som spelar på dagtid.
–  Alla dessa påverkas. Juniorträningen har fått nyttja tennistimmar i hallar i Kungsängen och Jakobsberg, men det är svårt att få tag på attraktiva tider på kvällen, och det är uppåt 40 timmar som behöver förflyttas, säger Mats Groth, ordförande i Hallkommitté och Tennissektion IF Triangeln. Han har själv spelat tennis länge och tränat unga i över 20 år. 

Carl Kennedy är kvalitet- och miljösamordnare på Attunda brandkår och berättar om ett svårsläckt brandförlopp. När räddningsstyrkan kom till platsen hade branden redan spridit sig till byggnadens konstruktion. Fokus övergick i efterhand till att hindra branden från att sprida sig till närliggande byggnader, minimera rökspridning och begränsa de skador som kan ske på naturen när släckvattnet för med sig gifter från branden. Tennishallen låg i närheten av ett vattenskyddsområde och det som är kvar av byggnaden kommer att fraktas bort så snart som möjligt för att undvika att gifter sprider sig med regnvatten till marken. 

Kommunen äger marken tennishallen står på, men tennisklubben har ägt och drivit hallen i ideell regi. För tennisklubben är det viktigt att få till ett långsiktigt avtal om markanvändning från. Marcus Nyberg är ordförande för hela IF Triangelns verksamhet och känner ovisshet inför återuppbyggnaden av hallen.
– Det är en lång och dyr process att bygga en hall med dagens byggnadsnormer. Det måste finnas en chans att hallen betalar sig om vi ska bygga upp en ny. Vi kan inte stå med åtskilliga miljoner i lån för byggkostnaden och behöva plocka ner hallen om avtalet går ut.

Text: Tilda Wendefors
tilda.wendefors@jakobsbergsfolkhogskola.se