PolitikSamhälleSenasteSportTräning och hälsa

Förslaget om ny skatepark kan bli verklighet

En ny skatepark kan byggas i Järfälla. Beslutet hänger på om kultur och fritidsnämnden väljer att rösta för det medborgarförslag som inkom för snart två år sedan.

– Jag hoppas för alla kidsen att parken byggs, säger initiativtagaren Jessica Rosendal.

Deepvalley Skatepark i Sollentuna inspirerade Jessica Rosendal till att skicka in medborgarförslaget. Foto: Emanuel Hallklint
Jessica Rosendal.
Foto: Privat

Det var i september 2021 som Jessica Rosendal skickade in ett medborgarförslag till Järfälla kommun om att bygga en ny skate- och kickbikepark. Hon menade att det saknades en bra existerande skatepark i Järfälla och att hon och sonen var tvungna att åka till Sollentuna för att skejta.

– Min son fick blodad tand att åka skateboard och det fanns bara en liten skatepark i Viksjö som inte var något bra. Så mina vänner tipsade om en jättefin skatepark i Sollentuna. Det var så tråkigt att Järfälla inte hade en sådan fin park, säger Jessica Rosendal.

Viksjös skatepark.
Foto: Kristian Östlund

Nu ska förslaget om att bygga en skate- och kickbikepark i Järfälla återigen tas upp i kultur och fritidsnämnden. Roger Vintemar, fritidschef i Järfälla, säger att en av anledningarna till att förslaget röstades ner senast var att marken på den plats som föreslogs inte var anpassad för bygget. Det blev tillbaka till ritbordet för att finna en lämpligare plats.

Roger Vintemar, fritidschef Järfälla kommun.
Foto: Järfälla kommun

– Den här gången har vi föreslagit en annan plats. Vi hoppas att det går igenom så att vi kan komma vidare med nästa steg, säger Roger Vintemar, fritidschef i Järfälla.

Det finns redan en mindre skatepark vid Grodparken i Viksjö men Jessica Rosendal menar att den parken inte är så bra. Hon tycker att det finns ett stort behov av en park i stil med den i Sollentuna.

– Det är väl värt de investerade pengarna. Det skulle behövas två skateparker i Järfälla. Det kommer bli superpopulärt, säger Jessica.

Roger Vintemar menar likväl han att det skulle vara en värdefull investering att bygga parken. Han säger att det är en sport som växer mycket och att det därför finns ett behov. Parken föreslås att bli en del av en större idrottsanläggning, säger Roger.

Det är snart två år sedan Jessica lämnade in förslaget till kommunen. Hon är inte förvånad att det tagit så lång tid men tycker att det är dåligt. Nu har 12-årige sonen Wilton, som var anledningen till att hon lämnade in sitt medborgarförslag, tappat intresset för skateboard. Men Wilton säger att han jättegärna vill åka till skateparken.

–  Det verkar jättecoolt, säger Wilton Nyberg.

Jessica skrattar och fyller i att Wilton frågar om de kommer döpa parken efter honom då.

Wilton Nyberg.
Foto: Jessica Rosenlund

Foto: Emanuel Hallklint

Kristian Östlund

kristian.ostlund@jakobsbergsfolkhogskola.se