SamhälleSenasteSport

Succépremiär för Sveriges största skärmflygklubb

I helgen var det säsongspremiär för Fenix skärmflygklubb i Barkarby. Det blev en lyckad premiär i västvind på det nya sommarfältet i Vånsjö, norr om Enköping. 

– Premiären gick jättebra. Vi hade tur med vädret och humöret var på topp, säger Björn Hårdstedt, ordförande för Fenix skärmflygklubb.

Det blev hela 40 flygningar under premiärdagen.
Foto: Fenix skärmflygklubb
Björn Hårdstedt var mycket nöjd efter premiären. Foto: Fenix skärmflygklubb

Skärmflyg är en sport där piloten sitter fastspänd i en sele under en stor skärm av tyg. Det finns ingen motor utan man förlitar sig på bra vindar. Den här dagen var det västvindar och det blåste på bra. 

– Så pass bra att man på eftermiddagen valde att avbryta flygningen då det skulle bli för svårt med själva startproceduren, säger Björn.

I det fall det finns en kulle eller ett berg som skärmflygaren kan klättra upp på så används det för att komma upp i luften. På Vånsjö finns inget berg eller någon högre topp så då användes en nödlösning med vinsch. En lång lina sitter fast i en trumma på en vinsch som vid klartecken rullas in så att piloten kommer upp i luften.

Den internationella tävlingsflygaren Tor Jansson. Foto: Tor Jansson

Under premiären var det vissa av piloterna som flög hela 7 mil. Den som flög längst den här dagen var tävlingspiloten Tor Jansson. Han är en erfaren skärmflygare som nyligen är hemkommen från en tävling i Mexiko. Hans längsta flygning någonsin är 17 mil som han genomförde i Spanien. Riktigt så långt blev det inte den här gången.

– Målet den här gången var att flyga 100 kilometer men när jag kom nära kusten förändrades termiken och jag kom inte över ett skogsparti så därför avbröt jag, säger Tor Jansson.

För Tor blev det 76 kilometer den här gången och han landade strax utanför Tierp. Hela två och en halvtimme hade han då varit i luften.

– Jag tog fältrekordet, säger Tor Jansson och skrattar.

En av orosmomenten för flygningen var dock kraftledningen som går längs fältet. Men det visade sig inte vara något större problem. Man satte tydliga regler kring att hålla avstånd till ledningen och man valde att lägga starten 50 meter framför ledningen uppger Björn Hårdstedt.

Det finns de som flyger skärmflyg vid Mont Blanc på 5000 meters höjd men vid Vånsjö finns flygplatser som reglerar hur högt man får flyga. Den här dagen var den högsta tillåtna höjden två kilometer. Enligt Björn är det av hög vikt att vara medveten om vilka regler som gäller för det område man flyger i.

Tor Jansson flög under premiären hela 76 kilometer. Foto: Tor Jansson

När Tor landade på landet i Esarby så behövde han ta sig hem på något sätt. Han kontaktade en annan pilot i klubben som var snäll och hämtade upp honom. Vi brukar hjälpa varandra med upphämtning, uppger han. Om inte någon har möjlighet att hämta upp en så är det bara att försöka få lift, eller ta sig till närmaste busshållplats.

– Man måste kunna flygområdet. Man får inte klanta till det. Då kan man bli åtalad som pilot. Det är som att köra i fel riktning på motorvägen, säger Björn.

Efter den lyckade premiären i solens tecken begav sig piloterna hem med ett leende. Ett drygt 40-tal flygningar genomfördes under dagen. Inga större incidenter inträffade förutom en ljuddämpare som föll av en vinsch.

– Jag hade lagat den tidigare med två slangklämmor och staniol från min lunchmacka, säger Björn Hårdstedt skrattande.

I helgen är det flera i klubben som reser upp till Åre för att flyga. Björn berättar att det är en årlig tradition som de har vid valborg.

Tävlingsflygaren Tor Jansson landar på nyinvigda Vånsjö.
Foto: Tor Jansson

Foto: Fenix skärmflygklubb

Fakta om skärmflygning:

Skärmflyg är en sport där piloten sitter fastspänd i en sele under en stor skärm av tyg.

För att komma upp i luften så har man en lina som sitter fast vid en vinch som drar upp personen i luften. Ju längre lina ju högre upp i luften kommer man.

Termik: När man flyger skärmflyg så letar piloten efter uppstigande vindar. Vid små moln så är det uppstigande vindar, och därför söker en skärmflygare efter molnen.

Ålderskrav: Du behöver vara 13 år för att börja flyga

Hastighet: 40 km/h men med rätt vind uppemot 50 km/h.

Sverigerekordet är 27.5 mil. Då flög piloten Gillis Bengtsson från Falköping till Ölands sydspets.

Det finns skärmflygare som flugit på 5000 meters höjd.

Källa: Svenska Skärmflygförbundet / Fenix Skärmflygklubb / Villflyga.nu

Kristian Östlund

kristian.ostlund@jakobsbergsfolkhogskola.se