SenasteSportTräning och hälsa

Stort intresse för tjejgrupp i vattenpolo

Järfälla vattenpolo har skapat en ny träningsgrupp – bara för tjejer. Den blev fullsatt på kort tid och flera står i kö.

– Jätteroligt, vi förväntade oss inte att det skulle vara såhär många intresserade, säger Linn Littman, gruppens tränare.

Linn Littman. Foto: Patrik Littman


I Järfälla Vattenpolos barngrupper blandas killar och tjejer. Största delen av dem är alltid pojkar, och för att locka fler flickor till sporten har föreningen nu skapat en grupp för bara tjejer mellan nio till elva år. 14-åriga Linn Littman, gruppens tränare, berättar att det inte är så många tjejer som spelar vattenpolo och att hon tror att det kan vara tryggare och mer motiverande för många, särskilt tjejer som är nybörjare, med den nya gruppen.

– Många tycker att vattenpolo är för killar. Jag hoppas att det här kommer att leda till att vi får många tjejer som håller sig kvar i sporten.

Intresset för gruppen var över förväntan, berättar Linn. På första träningen var de fyra stycken – andra lektionen var de redan 16 och fullsatt, och flera står i kö. Linn tror att det beror på både lappar som satts upp i badhuset, men också att många tagit med vänner. Hon berättar att de flesta i gruppen verkar ha fastnat för vattenpolon och tycker att det är roligt.

– Jag känner mig väldigt glad att jag lyckats som coach att få unga spelare att tycka om sporten som jag själv älskar! säger Linn.

Britta Hassler. Foto: Karin Lindh

Britta Hassler är lagledare och administratör i Järfälla vattenpolo och ansvarig för den nya gruppen. Hon säger att de har märkt att det är mycket lättare att få tag i killar än tjejer som vill prova på vattenpolo.

– Många tjejer slutar och vi tror att det kan bero på att det är få andra tjejer. Då kom vi på att vi skulle ha en tjejgrupp.

För att locka extra många till gruppen sänkte de avgiften rejält. Britta berättar att det var viktigt att skapa gruppen både för tjejer som vill spela vattenpolo, men också för klubben och deras damlag, för att de ska få ett starkare underlag. Hon säger att det är tråkigt att säga till vissa att de behöver vänta, men säger att de kommer att hitta platser till de flesta. 

– Vi hoppas och räknar med att vi ska ha gruppen i framtiden också.

Foto: Patrik Littman

Karin Lindh

karin.lindh@jakobsbergsfolkhogskola.se