KulturNöjeRecensionReportage

JiF Testar: Guidad Tur i Görvälns Skulpturpark

Inspirerad av de engelska landskapsträdgårdarna består slottsparken av drygt 15 skulpturer. Att man valt att satsa på offentlig konst i form av en skulpturpark är kul men tillgängligheten kan förbättras, tycker Rasmus Domeij reporter på JiF, som tagit del av kommunens digitala konstvandring.

I utkanten av Jakobsberg ligger Görvläns slott och tillhörande slottspark där man sedan 1996 kunnat ta del av en skulpturpark. Guidningen av skulpturerna är ljudbaserad men två av de som listas i guiden saknas. Anledningen är bland annat reparation. Dock är dessa skulpturer fortfarande kvar i audioguiden vilket kan förvirra. Vi har frågat Järfälla kommun om detta som berättar att audioguiden kommer att uppdateras innan sommaren. 

De 13 konstverken som faktiskt finns tillhör en permanent kollektion av samtida konstnärer som är inköpta av kommunen. Även lokala företag som byggföretaget JM har investerat i parken. Totalt hittar vi 13 konstnärer och verk i blandade stilar. 

Parken ger ett heterogent uttryck med sina blandade konststilar och variationen blir både en styrka och en svaghet. Som besökare är det intressant att ta del av olika typer av konst men eftersom verken är så pass utspridda blir det ett spretigt intryck av enskilda konstverk snarare än en kollektion. En pyramidformad tegelkoloss, ett öga i mosaik och en kantig molekylär i plåt. Ja, det mesta går att hitta här. Men det är nog lätt att missa att de olika konstverken faktiskt är en del av en permanent samling som har en guidad tur.

De allra flesta besökarna i parken verkar gå obrytt förbi konstverken vilket är synd. Det saknas även skriven information om skapelserna utöver namn och konstnär, så den som inte lyssnar på audioguiden missar tyvärr bakgrunden till de olika verken. Inte heller finns någon information på plats om att en audioguide är tillgänglig, den som inte har surfat in på kommunens hemsida och läst på om de digitala kultursatsningarna missar det. Detta är små missar som tyvärr bidrar till att skulpturparken inte når sin fulla potential. 

Att Järfälla kommun valt att satsa på offentlig konst i form av en skulpturpark är kul men tillgängligheten kan förbättras. En tydligare inramning av upplevelsen i form av informationsskyltar hade gjort mycket. Att två skulpturer saknas hade kunnat kompenseras med antingen information på plats eller i audioguiden. 

Det absolut bästa med upplevelsen som helhet är själva audioguiden. Den är både tydlig och enkel att förstå med lagom mycket information om varje konstverk. Uppläsaren är både pedagogisk, med inlevelse och ger kontexten som parken saknar. Ljud finns bara på svenska men engelsk text går att få. Om du ska besöka Görvälns Skulpturpark för att titta på konstverken är audioguiden ett måste, annars kan du lika gärna skippa det för konstverken i sig är inte värd resan dit, om du inte bor i närheten förstås, då kan det alltid vara en trevlig lunchpromenad.

Några av skulpturerna:

Monolit av Sten Dunér (1998)

Öga av Maria Ängquist-Klyvare (2005)

Torii av Hanns Karlewski (2001)

Molekylär form av Marga Hage (1999)

På fruset vatten av Britt-Ingrid Persson (2003) 

Pinupporna och abbotens lustar av SIMKA (2007)

Foton: Rasmus Domeij

Rasmus Domeij

rasmus.domeij@jakobsbergsfolkhogskola.se