FamiljKulturMusikSenaste

Alla kan sjunga i Järfälla

Bildtext: Alla kan sjunga-kören i Maria kyrka, Jakobsberg. Foto: Malva Räihä

Gemenskapen i Maria kyrka betyder mycket för många. Folk kommer dit för att umgås, träffa nya människor och för att få utlopp för sin kreativitet. I kören ”Alla kan sjunga”, skapad och ledd av husmorn Ulrica Carnell, kommer flera människor en gång i veckan för att samlas, umgås och sjunga såklart!

Vad gör körens gemenskap med människor som kommer hit?
– Jag ser att människor här tar hand om varandra. Man är väldigt inkluderande i den här kören. Det är här man får fram sin glädje, menar Ulrica Carnell. 

När  kören startade år 2016, kom det runt 10 personer, men idag har det varit upp mot 90 pers. Ulrica Carnell berättar att detta är ingen kör man behöver komma till varje vecka. Känner man för att komma en torsdag men inte nästa så är det inget krav att man ska dyka upp varje torsdag. 

En så kallad Alla kan sjunga-kör är till för att alla människor, oavsett om du kan sjunga eller inte, ska komma dit och få vara med i sammanhanget. Låtarna som sjungs i Maria kyrka är endast på svenska, berättar hon. 
– Det började med att det var två damer i början av kören som sade “Måste vi sjunga på engelska?” och då sade jag “Nähe, vi sjunger bara på svenska”. Vilket även har lett till att det har kommit människor som vill lära sig mer svenska. 

Bildtext: Husmor och körledaren Ulrica Carnell leder entusiastiskt kören.

Kören sjunger allt från visor, schlager men även dansband och pop. Det finns inte heller några stämmor i kören, utan man sjunger på sitt sätt och i sin egen tonart. Ingen får bli  obekväm, det ska vara en rolig aktivitet.  
– Jag tror också att det finns en längtan hos folk att få sjunga i en kör, även om ens gamla musiklärare sade åt en att man inte kunde sjunga. Många par, kompisar, mamma och dotter kommer hit tillsammans för att umgås med varandra. Så länge man kan prata, kan man sjunga. Alla får väl sjunga som de vill, berättar Ulrica Carnell.

Vad får du ut av detta? 
– Detta är den roligaste verksamheten jag har hållit på med. Jag längtar till varje torsdag, även om jag är väldigt trött efteråt. Det ger mig väldigt mycket energi och glädje. Jag får väldigt mycket ut av det och att få känna att det betyder något för de som kommer hit.

Bildtext: Koret i Maria kyrka, Jakobsberg.

Var: Maria kyrka, Vasavägen 25 Jakobsberg

När: Torsdagar klockan 15:30-16:30, fika innan!

Text och foto: Malva Räihä
malva.raiha@jakobsbergsfolkhogskola.se