SportVideo

Padelfenomenet lockar alla

För ett och ett halvt år sedan invigdes Järfälla Padel center i Jakobsberg. Intresset för sporten har varit explosionsartat och många Järfällabor besöker hallen.
– Enkelheten och att alla kan spela, det är det som har gjort padel så populärt, säger padelcentrets grundare Mikael Gavelin.

 I Järfälla Padel Center i Jakobsberg hörs smällar när bollarna studsar mot glasväggarna. Innanför entrén finns en reception med ett litet café och det är också där man kan hyra racket om man inte har ett eget. I loungen ovanför banorna står grundaren Mikael Gavelin framåtlutat mot räcket och tittar på en match som pågår. Sporten lockar både män och kvinnor, men Mikael berättar att han vill att fler kvinnor ska spela.

– Vår primära målgrupp har varit kvinnor. Inom tennisen har det varit företrädesvis män som spelar. När vi har padel-utbildningar kommer många kvinnor. Alla gillar padel, både killar och tjejer, säger han.

 Padel är en racketsport som kom till Sverige i slutet av 90-talet men det är under de senaste åren som padel blivit populärt bland svenskarna. Sporten har inslag av både tennis och squash. Racket är lite kortare än det man använder i tennis, men slagytan betydligt bredare. Hålen som finns på slagytan ska göra att man får bättre grepp om bollen. Bollen liknar en tennisboll, men studsar mindre.

– Alla kan spela padel. Man är fyra på banan och därför är det väldigt socialt. I tennis däremot så hamnar bollen överallt, både i nätet och på läktaren, men i padel är det enklare att komma igång och spela, säger Mikael Gavelin.

Det är i stort sett fullbokat i alla padelcenter varje vardagskväll mellan 17-22 i Stockholm. Enligt Mikael finns det för få hallar och han tycker att det behöver byggas fler. Tiderna till banorna släpps vid midnatt och bokas då upp direkt. Idag ser Mikael ingen konkurrens mellan de olika hallarna.

– Vi är snarare kollegor och vill utveckla sporten ännu mer, säger han.

Under hösten har det varit vanligt att visa upp när man spelar padel i sociala medier. Kan det vara så att sporten bara är en trend?

– Det har blivit trendigt, men jag tror att padel kommer att växa ännu mer och bli en av de största idrotterna i Sverige. Det är den enskilt största racketsporten i Spanien och den näst största sporten efter fotboll. Om det nu är en trend att spela padel, vad ska folk göra istället om de slutar? Bowla? Padel är här för att stanna, säger Mikael Gavelin övertygande.

Text: Oscar Svensson Silfverhielm
oscar.svensson.silfverhielm@jakobsbergsfolkhogskola.se

Lämna ett svar