Kultur

Dansyra till folkmusik

Under fem måndagskvällar denna höst har det varit gammeldans i Vattmyraskolan i Järfälla. Sista kvällen stod Kollijox för ackompanjemanget.

Det svänger i tretakt när folkmusikbandet Kollijox spelar. De är fem stycken musikanter och bandmedlemmen Staffan Karlsson har spelat med gruppen sedan de bildades för 30 år sedan på ett viscafé i Kungsängen. Bandet uppträder idag cirka två gånger i månaden och de spelar alltifrån dragspel och nyckelharpa till cittra, bas och fiol. Gammeldanskvällar i Jakobsberg är inget nytt. Det är en ideell förening bildad redan 1967 och varje termin anordnar de danskurser till levande musik.

Vad är det bästa med folkmusik?
– Det är att den känns så levande! Den är sprungen ur en tradition där man bara spelade för stunden. Det var först långt senare som den skrevs ner i noter för att bevaras för eftervärlden.

Vem har skrivit musiken ni spelar?
– Till 99 procent är det traditionell folkmusik, ofta namngiven efter en särskild spelman eller kvinna. Till exempel finns det Pers-Olles polska. Det innebär oftast inte att Pers-Olle har gjort låten utan kan ha lärt sig den av någon annan.

Vad kommer namnet ifrån?
– Kollijox är hämtat från Astrid Lindgrens film ”Lotta på Bråkmakargatan” och betyder ungefär: en enda röra.

Text och foto: Natalie Almkvist
natalie.almkvist@jakobsbergsfolkhogskola.se

Lämna ett svar